Tehno
StoryEditor

Sam Altman se vratio na čelo OpenAI-ja

22. Studeni 2023.
Sam Altman

Niti tjedan dana nakon što ga je uprava kompanije OpenAI, tvorca popularnog alata umjetne inteligencije ChatGPT, smijenila s pozicije izvršnog direktora, Sam Altman od danas je ponovno na svom starom radnom mjestu. Naime, iz OpenAI-ja su u objavi na X-u izvijestili da su ‘postigli načelni dogovor da se Sam Altman vrati u OpenAI kao izvršni direktor‘. Doduše, s novim članovima uprave koju sada čine Bret Taylor (predsjednik), Larry Summers i Adam D‘Angelo.

U petak je uprava OpenAI-ja smijenila Altmana jer, kako su naveli, ‘nije bio iskren u svojoj komunikaciji s upravom‘, no nisu obrazložili na što točno misle pod time. U međuvremenu je Satya Nadella, direktor Microsofta (kompanije koja je u OpenAI uložila više od 13 milijardi dolara), objavio da se Altman pridružuje Microsoftu kao voditelj njihova tima za istraživanje umjetne inteligencije.

Nije prošlo dugo niti da se sam Altman oglasi na X-u. Istaknuo je, naime, da ‘voli OpenAI‘ te da je sve što je radio proteklih nekoliko dana bilo kako bi održao svoj tim na okupu. Kada se odlučio pridružiti Microsoftu, napisao je Altman, smatrao je da je to najbolji put za njega i njegov tim. Međutim, s novom upravom i s podrškom Nadelle, raduje se ‘povratku u OpenAI i izgradnji snažnog partnerstva s Microsoftom‘.

U odgovoru na Altmanov tweet, Nadella je napisao da je ovo ‘prvi bitan korak prema stabilnijem, dobro informiranom i učinkovitijem upravljanju‘.

– Sam, Greg i ja razgovarali smo i složili se da oni imaju ključnu ulogu zajedno s timom rukovodstva OpenAI-ja u osiguravanju da OpenAI nastavi napredovati i graditi svoju misiju – dodao je Nadella.

26. travanj 2024 15:23