Tehno
StoryEditor

Što je Web 3.0 i zašto će pokrenuti kreativnu ekonomiju

24. Rujan 2021.
web 3.0

Web 3.0 predstavlja veliki odmak od monopolizacije podataka i autokracije. Pokret se temelji na peer-to-peer transakcijama podataka između korisnika umjesto putem posrednika koji naplaćuje naknade.

Ideologija weba 3.0 usporediva je s popularnim porastom kriptovaluta i blockchain tehnologija. Baš kao i tradicionalne valute, monopoli posjeduju i upravljaju podacima.

Na primjer, Amazon prikuplja podatke o kupcima, pohranjuje ih kako bi ih iskoristio za vlastite ciljeve. Posjeduje te podatke i ne dijeli ih ni s kim drugim. Transakcije podataka trebaju biti povjerljive od same strane korisnika.

Potaknut istim revolucionarnim antiestablišmentskim motivima kao i tvorac/tvorci bitcoina i ethereuma, Web 3.0 za cilj ima ukloniti posrednike.

Koristeći blockchain tehnologiju na podatkovnim transakcijama, baš kao i kriptovalute s financijskim, Web 3.0 tehnologija ne mora eksplicitno stjecati povjerenje kroz intervenirajuća tijela. Umjesto toga, povjerenje je implicitno i automatsko, što dovodi do neizbježnog izumiranja posrednika.

Decentralizacija Web 3.0 promiče autonomnost transakcija i veći angažman među korisnicima

Veliki naslijeđeni podatkovni centri dopunjeni su mnoštvom snažnih računalnih resursa raspoređenih po mobilnim telefonima, računalima, uređajima, senzorima i vozilima za koje se predviđa da će u 2025. proizvesti i potrošiti 160 puta više podataka u odnosu na 2010. godinu.

Ovo novo doba u komunikaciji predstavlja dva velika zaokreta za društvo:

  • Povećani kapacitet za ljude i subjekte kako bi se povećala učinkovitost i produktivnost tako što će imati pristup većem broju podataka.
  • Demokratizacija podataka i povećana sigurnost nad transakcijama.

Promjena ekonomske filozofije

Konferencija Ujedinjenih naroda o trgovini i razvoju definira pojam kreativne ekonomije kao: "Evoluirajući koncept koji se temelji na međudjelovanju ljudske kreativnosti i ideja tog intelektualnog vlasništva, znanja i tehnologije.“

U osnovi, to su gospodarske aktivnosti temeljene na znanju na kojima se temelje kreativne industrije. Kreativna ekonomija prepoznaje i cijeni ideje kao robu. Kreativnost ima prednost nad sirovom proizvodnjom. Inovacije nadmašuju proizvodnju.

Web 3.0 poboljšava kreativnu ekonomiju s pouzdanim podacima

Povećana dostupnost za pouzdane podatke pomoću Web 3.0 tehnologije promiče inovacije i poduzetništvo, ključne pokretačke čimbenike kreativne ekonomije.

Ključni primjer Web 3.0 tehnologija koje služe kreativnoj ekonomiji nedavni je porast nezamjenjivih tokena (NFTs).

Iz šire perspektive, NFT-ovi predstavljaju robu kreativnih ideja. Kroz blockchain, jedan od stupova Web 3.0 tehnologije, NFT-ovi trguju izravno i na način koji ne zahtijeva povjerenje bez da „rezervne banke interneta“ zauzmu svoju maržu.

Kreativna ekonomija dobiva značajnu snagu na dnevnom redu regulatornih institucija, vlada i trustova mozgova tehnoloških tvrtki.

S porastom umjetne inteligencije i robotike, sirova proizvodnja koja dolazi od strane ljudi smanjuje potražnju. Zašto bi tvrtke plaćale čovjeku da to učini kada robot to može za djelić troškova?

Ideje o sirovoj radnoj snazi i proizvodnji

Kao rezultat toga, kreativnost postaje novi izlaz proizvodnje. Međutim, uz veliki zaokret u globalnoj ekonomskoj ideologiji, mora postojati okvir za zaštitu privatnosti i prava, kao i za pružanje pravnih lijekova za glavne oblike nejednakosti.

Peer-to-peer, blockchain tehnologija koja se koristi u Web 3.0 olakšava to i implementira demokratizirane platforme. Postoji nekoliko široko dostupnih Web 3.0 tehnologija koje služe kreativnoj ekonomiji:

1. NFT-ovi

NFT je jedinica podataka pohranjena u digitalnoj knjizi, nazvanoj blockchain, koja potvrđuje da je digitalna imovina jedinstvena i stoga nezamjenjiva. Oni komodificiraju digitalnu umjetnost i ideje.

2. Frakcijski NFT-ovi

Ovo je sljedeći korak u evoluciji NFT-ova, podjela vlasništva. Stoga frakcijski NFT-ovi postaju logičan i neizbježan korak u tom procesu, posebno kada se uzme u obzir prihvaćanje ekonomije dijeljenja. Osim dijeljenja apartmana i automobila, sada možemo dijeliti i umjetnost i ideje.

Osnaživanje putem vlasništva nad podacima

Sveukupno, nematerijalna imovina savršeno se uklapa u NFT-ove i daje im priliku da imaju povećanu likvidnost i vrijednost.

Stoga ovaj pomak u načinu na koji percipiramo podatkovne transakcije nadilazi rasprave isključivo o tehnologiji predstavlja veliki društveni pomak.

Poput kriptovaluta, pouzdane podatkovne transakcije predstavljaju strukturu odozdo prema gore, a ne onu koju prate, oporezuju i monopoliziraju kompanije poput Facebooka i Amazona.

Štoviše, tehnologije Web 3.0 mogle bi osnažiti složenija rješenja poput decentraliziranog sustava procjene. To su peer-review platforma i blockchain protokol za procjenu intelektualnog kapitala, istraživanja i inovacija.

S demokratizacijom dolazi više inovacija. Osim toga, s više inovacija dolazi i više mogućnosti za rast, posebno za kreativnu ekonomiju.

11. travanj 2024 23:47