Tehno
StoryEditor

[Video] Toyota GR86 – Analogni automobil za digitalno doba

06. Ožujak 2022.

Novi GR86 treći je​ Toyotin globalni GR model koji uz modele GR Supra i GR Yaris dopunjuje 'udarnu trojku' čistokrvnih sportskih automobila. Taj model označava Toyotino uranjanje u konstruiranje sportskih automobila koji zadržavaju klasičnu konfiguraciju s motorom postavljenim naprijed i pogonom na stražnje kotače. Motor je i dalje četverocilindarski bokser koji se rado vrti na velikom broju okretaja, ali sada mu je povećan obujam zbog znatnog povećanja snage i okretnog momenta.

Detaljnije, GR86 stiže s 234 KS, što mu omogućava ubrzanje od nule do 100 km/h u 6,3 sekunde (6,9 sekundi s automatskim mjenjačem), a najveća mu je brzina 226 km/h s ručnim mjenjačem odnosno 216 km/h s automatikom.

Vanjski izgled GR86 odražava klasični raspored, motor sprijeda plus stražnji pogon, i uključuje pojedinosti izgleda koje se pozivaju na neke veličanstvene Toyotine sportske automobile iz prošlosti kao što su 2000GT i AE86 Corolla. (

Vanjski izgled GR86 je daljnji iskorak napetog i čvrstog izgleda modela GT86, odražavajući klasični raspored motor sprijeda/stražnji pogon i usvajajući pojedinosti izgleda koje se pozivaju na neke veličanstvene Toyotine sportske automobile iz prošlosti, kao što su 2000GT i AE86 Corolla.

Vanjske dimenzije su slične onima na GT86, ali je zamjetno da je visina smanjena za 10 mm (na 1.310 mm), dok je međuosovinski razmak povećan za 5 mm (2.575 mm). Uspješno spuštanje težišta je ključno za ponašanje automobila na cesti i sveukupno iskustvo vožnje – čemu pridonosi i visina kukova vozača koja je snižena za 5 mm.

Nova LED glavna svjetla imaju unutarnji raspored u obliku L, kao i GR Supra, a nova maska hladnjaka ima mrežasti uzorak G koji je ekskluzivan na modelima GR. Letvica prednjeg branika ima novu teksturu koja je funkcionalna, osim što daje sportsku notu, jer smanjuje otpor zraka.

Gledano s boka, naglašeni prednji blatobrani i velike obloge pragova čine bočne spojlere, dok vodoravno poravnato podvozje, koje se proteže povrh blatobrana i kroz liniju vrata, ocrtava snažan nastup po cijeloj duljini. Stražnji blatobrani su podjednako snažnog izgleda, dok zakošeni stražnji kraj kabine naglašava širok stav automobila i nisko težište. Sklopovi stražnjih svjetala imaju naglašeni trodimenzionalni izgled i prelijevaju se u letvicu koja se proteže cijelom stražnjom širinom automobila.

Uveden je niz aerodinamičkih dodataka, uključujući prednji spojler i potpuno funkcionalne otvore za zrak oblikovane uz pomoć stručnjaka za motosport iz TOYOTA GAZOO Racinga. Oni se nalaze iza lukova prednjih kotača radi vođenja zračne struje i smanjenja vrtloženja oko kotača. Novi crni vanjski retrovizori su zaobljeni radi poboljšanja aerodinamičnih svojstava, dok su na lukove stražnjih kotača postavljena krilca, kao i na donji stražnji branik radi usmjeravanja strujanja zraka preko i od školjke automobila, čime se povećava stabilnost. Na višim razinama opreme je pridodan i spojler na donji rub poklopca prtljažnika.

Ovisno o razini opreme, GR86 raspolaže strojno obrađenim alu naplatcima od 17 inča, s 10 krakova s gumama Michelin Primacy HP ili crnim naplatcima od 18 inča na koje su postavljene gume Michelin Pilot Sport

Novi GR86 prvi put je predstavljen u travnju 2021., a njegova prodaja u Europi počinje u proljeće 2022.

23. travanj 2024 13:50