Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Adrian Ježina (Telemach): Mijenjamo domaće telekom tržište u duhu pravog izazivača

27. Rujan 2024.
Adrian Ježina
Najveće hrvatske tvrtke, unatoč inflaciji i ostalim izazovima, posluju izvrsno. Raste im prihod, više izvoze, razvijaju nove proizvode i digitaliziraju poslovne procese, ulažu u automatizaciju i umjetnu inteligenciju (AI), te smanjuju ugljični otisak. Predsjednike Uprava najboljih kompanija anketirali smo o poslovanju ove godine. Pitali smo ih kakve su im izvozne ambicije, kako prilagođavaju poslovanje ESG zahtjevima i ulažu li i kako u automatizaciju.

Unatoč brojnim izazovima, kako na domaćem tako i na globalnom tržištu, u prvoj polovici godine uspješno smo realizirali planove te nastavljamo u istom smjeru.

S ciljem pružanja vrhunskog korisničkog iskustva, snažno ulažemo u razvoj fiksne i mobilne mreže diljem Hrvatske kao i u implementaciju inovativnih digitalnih proizvoda. Tako istinski odgovaramo na potrebe korisnika i mijenjamo domaće telekom tržište u duhu pravog izazivača.

Jedini smo operator u Hrvatskoj s implementiranom 10 Giga optičkom mrežom, dajući hrvatskim građanima pristup brzinama prijenosa podataka vodećih tehnoloških gradova. Nastavljamo i s investicijama u pravu 5G mrežu visokih performansi, kako bismo osigurali spremnost za uvođenje naprednih usluga temeljenih na 5G standardima. United Grupa, naša matična kompanija nalaže da uspješno poslovanje i visoki etički standardi idu ruku pod ruku. U Telemachu smo uspješno integrirali održive ESG strategije u sve aspekte našeg poslovanja.

Minimiziranje utjecaja na okoliš, ulaganje u pozitivne društvene promjene i osiguravanje poticajnog okruženja za buduće generacije ključni su elementi naše poslovne strategije. Dugi niz godina provodimo inicijative usmjerene na očuvanje okoliša, kao što je obnova šumskih područja dronovima i projekt ‘Od e-računa raste šuma‘, kojim korisnike potičemo na primanje računa u elektroničkom obliku. Dodatno, koristimo energetski učinkovitiju opremu i 100 posto zelenu energiju iz obnovljivih izvora, s ciljem smanjenja ugljičnog otiska i postizanja neto nultih emisija u lancu vrijednosti do 2040.

ESG za nas nije samo KPI, već načelo kojim se vode svi naši zaposlenici, od uprave do prodajnih mjesta, pridonoseći izgradnji zdravijeg i sretnijeg društva. U pogledu automatizacije i umjetne inteligencije, u Telemachu AI alate koristimo u upravljanju radio mrežom, u prediktivnoj analizi u NOC-u, te u našoj EON aplikaciji. Radimo i na implementaciji alata u području telefonske prodaje kao i u korisničkoj službi kako bismo pojednostavili interne procese te dodatno unaprijedili korisničko iskustvo.  

27. rujan 2024 17:32