Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Amazonova najveća investicija do sada odlazi u AI startup Anthropic

02. Travanj 2024.
foto Shutterstock

Amazon je nedavno uložio 2,75 milijardi dolara u startup umjetne inteligencije Anthropic kako bi stekao prednost u utrci investiranja u sve većem rastućem sektoru AI-ja. Ovaj dogovor predstavlja do sada najveću investiciju Amazona.

Suradnja između Amazona i Anthropica samo je jedna u nizu mnogih drugih AI startupova i tehnoloških divova u protekloj godini. Google, Microsoft, Amazon i drugi vjeruju da će osnaživanje generativnog AI-ja biti njihova najveća točka nadmetanja u narednim godinama.

Amazon je uložio dodatnih 1,25 milijardi dolara prošle godine u rujnu u Anthropic i tvrdi da će s vremenom uložiti i do četiri milijarde dolara te će prema dogovoru zadržati manjinske udjele u tvrtki.

U prošloj godini, Anthropic je postigao pet različitih dogovora po pitanju investicija u vrijednosti oko 7,3 milijardi dolara.

Amazon je izjavio u srijedu da će biti Anthropicov primarni dobavljač za ključna radna opterećenja, koja će se nalaziti na Amazonovim internetskim uslugama. Anthropic će također koristiti AI računalne čipove proizvedene u Amazonu i raditi će sa cloud davateljem usluga kako bi razvili i poboljšali hardver koji se nastoji natjecati sa popularnim Nvidijim čipovima.

Ipak, dogovor ne veže Anthropic sa isključivo Amazonovim cloudom, kao što to dogovor između Microsofta i OpenAI-a čini, stoga će startup nastaviti također koristiti Googleov cloud. Google se složio da će uložiti do dvije milijarde dolara u Anthropic.

Anthropic je startup tvrtka sa sjedištem u San Franciscu u Kaliforniji. Tvrtka se opisuje kao AI `sigurnosni i istraživački´ biznis i fokusira se na kreiranje AI sistema. Osnovana je 2021. godine na čelu sa osnivačima Dariom i Danielom Amodei i trenutno broji više od 150 zaposlenika. Pretežito se fokusiraju na izgradnju velikih jezičnih modela (LLM) i chatbotova koji ih koriste. Najpoznatiji su po svojem modelu Claude, sofisticiranom chatbotu sličnom ChatGPT-u. Njihov posljednji model, Claude 3, nadmašuje OpenAI-jev GPT4 i Googleov Gemini Ultra. Više od 350 000 ljudi prijavilo se na listu čekanja da koriste Claude 2, drugu po redu verziju modela, prije nego je objavljen ove godine. Claude 2.1 izašao je u studenom te je ubrzo postao tvrtkin najnapredniji model umjetne inteligencije u 2024.

Dario i Daniel Amodei su osnivači te ujedno i izvršni direktori i predsjednici. Prethodno su radili u OpenAI-u, čiji je vlasnik ChatGPT. Inženjer GPT-3 Tom Brown i prethodni suosnivač Sam McCandlish također su jedni od vodećih lica tvrtke kao i mnogi drugi bivši zaposlenici OpenAI-a.

Tijekom prve faze prikupljanja financija, koja se odvila u 2021., tvrtka je prikupila impresivnih 124 milijuna dolara među kojima se pronašla i investicija suosnivača Skypea, Jaana Tallina. Jedan od prvih ulagača ulagača bila je Sam Bankman- Friedova propala grupa FTX koja se specijalizirala na području kripto valuta. U međuvremenu, grupa je prodala većinu svojih uloga tvrtki kada su se borili s bankrotom. Fond u vlasništvu Abu Dhabijskog fonda Mubadala složio se kupiti većinu FTX-ovih dionica za 500 milijuna dolara. U 2023., Google je uložio skoro 400 milijuna dolara u startup i preuzeo deset posto udjela u tvrtki, zatim je iznos porastao na dodatnih dvije milijarde dolara u listopadu. Amazon prednjači sa svojom investicijom u iznosu od četiri milijarde dolara, a kao dio ugovora Amazonovi radnici i cloud korisnici imati će prijevremeni pristup tehnologiji.

Prema podatcima sa Crunchbasea za Amazon, ova tvrtka ima ukupno 135 ulaganja. Posljednje ulaganje bilo je za tvrtku TechPro Consult Inc. 20.ožujka ove godine, a tvrtka se opisuje kao IT savjetnička agencija.

27. travanj 2024 07:16