Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Aplikacija ‘Kretanje cijena‘ pokazuje pojeftinjenje 299 potrošačkih proizvoda

20. Ožujak 2023.

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u ponedjeljak su izvijestili da aplikacija ‘Kretanje cijena‘, na koju tri trgovačka lanca dostavljaju svoje cjenike za proizvode iz potrošačke košarice, pokazuje da je cijena velikog broja njih, čak 299, snižena u odnosu na kraj prošle godine, dok je 33 porasla, a 747 ostala ista.

Ministarstvo podsjeća da je aplikativno rješenje "Kretanje cijena" pušteno u rad s glavnim ciljem da se građanima na jednom mjestu omogući uvid u kretanje cijena u trgovačkim lancima te usporedbu cijena u odnosu na 31. prosinac 2022. za ciljane kategorije proizvoda koji čine dio potrošačke košarice.

Na toj web stranici tri trgovačka lanca - Konzum, KTC i Tommy - svakih 15 dana dostavljaju cijene za objavu, dok ostali trgovački lanci koji posluju u Hrvatskoj nisu pristali na dostavu svojih cjenika.

Nakon posljednjeg unosa podataka s cijenama važećim od 15. ožujka 2023., vidljiv je velik broj cijena za proizvode iz potrošačke košarice koje se prate na stranici "Kretanje cijena", njih čak 299, koje su snižene u odnosu na 31. prosinca 2022., ističu iz Ministarstva.

Od tih 299 sniženih cijena, samo ih je 19 akcijskih, dok su sve ostale redovne cijene, koje su snižene u odnosu na referentni datum 31. prosinca 2022., dodaju.

Iz Ministarstva navode da se na toj web stranici se transparentno mogu na lak način isfiltrirati i sva poskupljenja, pa tako posljednje ažurirano stanje na 15. ožujka 2023. u odnosu na 31. prosinca 2023. pokazuje kako su se u tri navedena trgovačka lanca povećale ukupno 33 cijene, od kojih se većina odnosi na sezonsko povrće za koje je standardno da cijena varira u odnosu na sezonsku dostupnost.

Također, ukupno je 747 cijena ostalo nepromijenjeno u odnosu na 31. prosinca 2022.

‘Kretanje cijena‘ tako dokazano služi kao kontrolni i korektivni mehanizam koji štiti građane od neopravdanog podizanja maloprodajnih cijena, a svim poslovnim subjektima koji sudjeluju u projektu omogućuje da transparentno objave usporedive cijene s kraja prošle i iz 2023. godine -  zaključuju iz Ministarstva.

19. lipanj 2024 21:23