Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Europski ulagači oprezni, indeksi stagniraju

18. Listopad 2023.
Oprezna ulaganja, ulaganja, investicije

Na europskim se burzama u srijedu ujutro trguje oprezno dok ulagači analiziraju kvartalna poslovna izvješća kompanija i prate razvoj situacije na Bliskom istoku.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 10,30 sati u minusu 0,1 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,14 posto, na 7.665 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,06 posto, na 15.245 bodova, a pariški CAC 0,07 posto, na 7.025 bodova.

Trguje se oprezno jer se ulagači plaše eskalacije sukoba između Izraela i Palestinaca nakon zračnog napada na bolnicu u Gazi u kojoj je poginulo nekoliko stotina Palestinaca.

Lokalne vlasti tvrde da je to učinio Izrael, dok Izrael tvrdi da nije raketirao bolnicu, nego da je to učinila palestinska organizacija Islamski džihad.

Napetosti su povećane i zbog toga što bi danas u posjet regiji trebao stići predsjednik SAD-a Joe Biden.

- Procjenjujemo da je porastao rizik od eskalacije sukoba između Izraela i Hamasa i širenja sukoba na druge zemlje Bliskog istoka. Moguća je povećana nestabilnost na tržištima i smanjenje procjena rasta svjetskog gospodarstva -  upozoravaju analitičari CBA u osvrtu na situaciju na tržištima.

I na azijskim se burzama trguje oprezno. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 10,30 sati u minusu 0,1 posto.

Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 0,01 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu i Šangaju skliznule između 0,2 i 0,8 posto. U Australiji i Južnoj Koreji porasle su, pak, oko 0,2 posto.

I dok situacija na Bliskom istoku pritišće tržišta, podršku im je pružio podatak da je kinesko gospodarstvo u proteklom tromjesečju porasle za 4,9 posto na godišnjoj razini, više od 4,4 posto, koliko su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

Potrošnja u maloprodaji i industrijska proizvodnja u Kini u rujnu su iznenadile rastom, što je podržalo nade ulagača da mjere vlasti za ubrzanje rasta gospodarstva konačno daju rezultate.

No, kineske su burze jutros pale, među ostalim, zbog vijesti da bi vlada predsjednika SAD-a Joe Bidena mogla zabraniti isporuku naprednih čipova za umjetnu inteligenciju Kini.

27. veljača 2024 03:13