Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Njemački IMS Gear u Osijeku planira otvoriti između 250 i 300 radnih mjesta

11. Prosinac 2023.
foto Grad Osijek

Ugovor o kupoprodaji zemljišta u osječkoj poduzetničkoj zoni Nemetin u ponedjeljak su potpisali čelnici osječke Gradske uprave i njemačke tvrtke IMS Gear, koja u svom budućem proizvodnom pogonu planira otvoriti između 250 i 300 radnih mjesta.

Nakon potpisivanje ugovora gradonačelnik Ivan Radić izjavio je kako se ta tvrtka javila na natječaj za kupovinu više od 33 tisuće četvornih metara zemljišta, za što su ponudili 1,1 milijuna eura, što je više od procijenjene vrijednosti.

Pojasnio je da je to njemačka tvrtka čija je primarna djelatnost proizvodnja komponenti iz sustava zupčanika za automobilsku industriju i druge industrijske grane. Tvrtka ima proizvodne pogone u Njemačkoj, SAD-u, Meksiku i Kini te u svijetu zapošljava oko tri tisuće radnika. U Njemačkoj imaju osam tvornica. Planirana vrijednost investicije u Osijeku je oko šest milijuna eura, a ovdje će proizvoditi sastavne dijelove za opskrbu kupaca iz automobilske industrije sa sjedištem u jugoistočnoj Europi, kazao je gradonačelnik Radić.

Podsjetio je kako je grad Osijek započeo aktivnosti proširenja poduuetničke zone Nemetin te nadležnom Ministarstvu poslao zahtjev za darovanjem dodatnih 36 hektara zemljišta.

- Evaluacija je prošla i uskoro očekujemo darovanje zemljišta, koje ćemo kasnije nuditi na javnim natječajima - dodao je Radić.

Član Uprave tvrtke IMS Gear Wolfgang Weber istaknuo je kako će ovo biti prvi proizvodni pogon tvrtke u Europi izvan Njemačke, a da su u Osijeku naišli na ambicioznu Gradsku upravu, koja je obećala potrebnu pomoć u realizaciji investicije. Dodao je kako su se za Hrvatsku su se odlučili jer se radi o dinamičnoj članici EU, ujedno članici eurozone i Schengena što olakšava poslovanje, a za Osijek, jer je idealno i strateški pozicioniran na lokaciji s koje lako mogu doći do svojih kupaca u Mađarskoj, Srbiji te Bosni i Hercegovini.

Weber napominje kako u Osijeku planiraju otvoriti između 250 i 300 radnih mjesta, a trenutno se procjenjuje da bi proizvodnja mogla početi sredinom ili pred kraj 2025. godine.

24. svibanj 2024 21:30