Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Prve brojke kažu: Zagreb se vratio ‘u sedlo‘ iz kojeg su ga izbacili pandemija i potresi

05. Siječanj 2024.
Zagreb adventfoto Rene Karaman

Zagreb se po turističkim dolascima, kažu prve statistike, u 2023. godini gotovo u potpunosti vratio na razinu prometa iz predpandemijske 2019. godine, kao i na razinu prije razornih potresa koji su također bili ostavili danak. Gužve na Adventu, najvećoj godišnjoj manifestaciji u gradu koja završava ovih dana, također je potvrdila statistika, naravno dodatno podebljana dnevnim posjetiteljima koji se tu ne broje.

Doznajemo tako iz Turističke zajednice Grada Zagreba da je samo u prosincu u Zagrebu ostvareno 125.910 dolazaka i 236.190 noćenja, što predstavlja porast od 17 posto u dolascima i 10 posto u noćenjima u usporedbi s istim periodom prošle godine. Kad pogledamo vrijeme prije pandemije, tijekom trajanja Adventa 2019./2020. u 40 dana u Zagrebu spavala je 161 tisuća turista, koji su napravili oko 309 tisuća noćenja, no tu se broje i prvi dani siječnja koji se još čekaju za ovu godinu.

U odnosu na predpandemijski Advent, nešto malo se izmijenila struktura gostiju po zemljama. Sad smo uz goste iz Hrvatske najviše dolazaka imali iz BIH, Slovenije, Austrije, Srbije te Njemačke. U noćenjima su, pak, od stranih gostiju, na prvih pet mjesta gosti iz BIH, Njemačke, Austrije, Italije te Slovenije. Uoči pandemije nakon najbrojnijih gostiju iz BiH bili su Talijani, pa gosti iz Austrije, Slovenije i Njemačke.

– Zagreb je cjelogodišnja turistička destinacija, a daljnjim razvitkom specifičnih vrsta turizma (kulturni, sportski, zdravstveni, poslovni) diverzificiramo ponudu, istovremeno zadovoljavajući različite interese i potrebe putnika, uz očuvanje kulturnih i prirodnih resursa, što je posebno važno. S tim u vezi, iznimno nas veseli što su, uz sjajne rezultate za prosinac, još bolji rezultati na razini cijele godine. Naime, u 2023. godini zabilježili smo 21 posto više dolazaka i 13 posto više noćenja, odnosno 1.307.153 dolazaka te 2.541.030 noćenja, čime se Zagreb pozicionirao na prvo mjesto pod dolascima u Hrvatskoj – izjavila je direktorica TZGZ Martina Bienenfeld.

Za usporedbu, u 2019. godini u Zagrebu je bilo 1,5 milijuna dolazaka te 2,7 milijuna noćenja, i tad je bio prvi po dolascima te peti po noćenjima. Normalno za city break destinaciju, Zagreb ima značajno manji broj noćenja po dolasku od odmorišnih destinacija, i to je nešto više od dva noćenja u prosjeku po dolasku.

Bienenfeld je dodala kako u TZ-u, u suradnji s institucionalnim i privatnim partnerima, razvijaju i stvaraju ponudu tako da u svakom dijelu godine imaju bar jedno ključno događanje koje privlači turiste iz svih dijelova svijeta. Također kreiraju i posebne promotivne kampanje na ciljanim tržištima, a to sve doprinosi održivom, cjelogodišnjem, pozitivnom trendu turističkih rezultata u Zagrebu.

Iz TZ-a ističu kako je struktura gostiju na razini cijele godine drukčija nego u prosincu pa su tako od stranih gostiju po dolascima najbolji gosti iz Njemačke, SAD-a, Italije, BiH te Srbije, dok su po noćenjima na prvom mjestu gosti iz SAD-a, a slijede ih gosti iz Njemačke, Italije, Velike Britanije te BiH. Dodatno, prema aktualnim pokazateljima, u prosincu je u glavnom gradu ostvaren svaki treći dolazak te svako četvrto noćenje u Hrvatskoj. Podaci su to koji iznova potvrđuju da je Zagreb postao nezaobilazno turističko odredište i TZGZ očekuje da će se takav pozitivan trend nastaviti i u nadolazećim mjesecima.

26. travanj 2024 22:44