Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Shell: Novi glavni izazivač Ine i Petrola u Hrvatskoj i Sloveniji

19. Ožujak 2023.
Shellfoto Shutterstock

Na pomolu je novo preslagivanje na tržištu prodaje naftnih derivata na slovenskom i hrvatskom tržištu, gdje su se kao glavni akteri izbistrili Ina i Petrol, a kao novi glavni izazivač pojavljuje se Shell.

Kako bi dobio odobrenje regulatora za najavljeno preuzimanje kompanije OMV Slovenija, mađarski Mol morao se odreći svojih 39 benzinskih postaja u Sloveniji koje je upravo prodao slovenskoj tvrtki Shell Adria. Iako ta slovenska tvrtka postoji već gotovo trideset godina, dosad je u Sloveniji imala samo devet benzinskih postaja, pa preuzimanjem 39 Molovih postaja postaje respektibilan igrač na slovenskome maloprodajnom tržištu naftnih derivata.

– Ova kupnja važan je korak naprijed za prisutnost brenda Shell u Sloveniji, a kupcima znači veći izbor jer povećava tržišnu konkurenciju – rekao je Shellov izvršni direktor za regiju Gregor Omejc.

Istodobno brend Shell sve više prodire i na hrvatsko tržište, gdje je u posljednje vrijeme dinamizirao otvaranje novih benzinskih postaja, čiji se broj nedavno popeo na trideset. No za razliku od Slovenije, gdje je Shell Adria u izravnom vlasništvu kompanije Shell, u Hrvatskoj je nositelj Shellove licencije Coral Croatia, tvrtka u većinskom vlasništvu grčkoga Corala. 

11. lipanj 2024 01:12