Ukratko
StoryEditor

Hrvatske električne čistilice održavaju Budimpeštu

12. Travanj 2024.
Rasco Lynx čistilica

Jedna od najbrže rastućih kompanija u industriji komunalnih vozila, domaća tvrtka Rasco iz Kalinovca, nedavno je isporučila dvije električne čistilice Lynx Charge 2000 gradu Budimpešti. Mađarski glavni grad se odlučio za nabavu kompaktnih električnih čistilica zbog njihova smanjenog utjecaja na okoliš te činjenice da svojim dimenzijama i naprednim tehničkim rješenjima omogućuje učinkovitije čišćenje gradskih lokacija kojima veće čistilice ne mogu pristupiti. Odabrana su vozila hrvatskog proizvođača Rasco zbog najboljeg omjera cijene i kvalitete.

- Ekološki prihvatljiviji vozni park važan je korak prema održivom uređenju Budimpešte gdje uz tvrtke koje brinu o čistoći grada, važnu ulogu imaju i svi njegovi građani - izjavio je mađarskim medijima Csaba Varga, direktor budimpeštanskog komunalnog poduzeća.

Baterija električnog Lynxa pogoni čistilicu tijekom cijele radne smjene bez potrebe za punjenjem. Autonomiji vozila doprinose i spremnik za otpad od dva kubična metra te više od 400 litara vode pohranjene u spremnicima. Sve je to integrirano u kompaktno vozilo dužine 4,4 i širine 1,3 metara.

- Lynx Charge ima gotovo sve sustave koje ima i električni automobil, što ga čini izrazito složenim proizvodom na čijem smo razvoju radili tri godine zajedno sa zagrebačkim FER-om.  Naše čistilice održavaju brojne europske gradove čistima, no bilo bi nam drago da prednosti ovakvog ekološkog vozila prepozna i više hrvatskih komunalnih tvrtki - ističe Ivan Franičević, predsjednik uprave Rasca, jedine velike tvrtke koja se u zadnjih 30 godina probila iz lokalnih okvira na globalno tržište s ovim tipom opreme.

Rasco proizvodi 80-ak različitih proizvoda za zimsko i ljetno održavanje svih vrsta prometne infrastrukture - od autocesta, preko brzih cesta i urbanih sredina pa sve do šumskih putova i vodotokova. Njihovi pogoni zapošljavaju više od 400 ljudi. Na lokalnoj razini jedan su od pokretača razvoja sjeverozapadne Hrvatske, dok im je cilj postati najveći proizvođač komunalne opreme u Europi.

19. svibanj 2024 20:33