Ukratko
StoryEditor

In memoriam: Napustio nas je Vladimir Gligorov

29. Listopad 2022.

Jučer nas je napustio poznati ekonomist i politolog Vladimir Gligorov. Preminuo je u Beču u svojoj 78. godini života, prenose srpski mediji.

Gligorov je rođen 24. 9. 1945. u Beogradu, gdje je i magistrirao. Doktorski studij je završio 1977. godine na poznatom privatnom Sveučilištu Columbia u New Yorku.

Neko je vrijeme radio na Sveučilištu u Beogradu, a od 1994. godine bio je ekonomist u Bečkom institutu za međunarodne ekonomske studije. Bio je ekspert za ekonomiju zemalja bivše Jugoslavije, a u istraživanjima je posebnu pažnju posvećivao dugoročnom rastu zemljama u tranziciji, makroekonomskim analizama i financijskim tržištima.

Bio je i stalni suradnik Oxford Analyticsa, međunarodne konzultantske tvrtke koja se bavi strateškim analizama svjetskih događaja, pisao je za Wall Street Journal i imao stalne kolumne u nekoliko dnevnika i tjednika u jugoistočnoj Europi.

Nedavno je intervjuu za Lider komentirao trenutnu ekonomsku situaciju popraćenu inflacijom, rad središnjih banaka te sve trenutne zbunjujuće ekonomske trendove. Tom je prilikom komentirao i ovisnost hrvatske ekonomije o turizmu te je istaknuo da bi Hrvatska mogla nešto učiniti da oživi poljoprivrednu proizvodnju. Izjavio je i da je za Hrvatsku ‘dobro što kroz je ove dvije velike krize prošla kao članica EU, a svakako je bolje što će od iduće godine biti u eurozoni jer će dobiti središnju banku, iako zajedničku, jer je sad i nema‘.

Gligorov je bio čest gost Liderovih konferencija, posebno Liderove konferencije Dan velikih planova.

19. travanj 2024 02:28