Ukratko
StoryEditor

Kako smanjiti utjecaj ljudskih grešaka u proizvodnji limenih elemenata?

24. Rujan 2024.
foto Shutterstock
Ljudske greške jedan su od najvećih izazova u proizvodnji, a vrlo često rezultiraju proizvodima s greškom koji zahtijevaju povrat u tvornicu, gomilanje troškova proizvođača, kašnjenje u isporuci i nezadovoljstvo klijenata

Standardizirana rješenja koja su nekad bila dovoljna, danas više ne ispunjavaju zahtjeve tržišta. Ono traži brzinu i preciznost, osobito kod složenih proizvodnih procesa, poput ventilacijskih kanala koje proizvodi BerlinerLuft Tehnika d.o.o. Tvrtka se tijekom proizvodnje suočavala s izazovima pri modeliranju ventilacijskih kanala različitih dimenzija i spojeva. Takve dimenzije i potrebna preciznost ne opraštaju greške ni od milimetra.

Prije suradnje s tvrtkom COMMUNITER AD DECUS d.o.o. najveći problem njihove proizvodnje bile su greške koje su nastale ručnim unosom, a rezultirale su proizvodima koji se nisu mogli montirati na lokaciji, što je značilo financijske gubitke za proizvođača, ali i kašnjenje u isporuci. Zahvaljujući rješenjima tvrtke COMMUNITER AD DECUS d.o.o., od 3D modela do DXF formata (koji koriste strojevi za rezanje limova ventilacijskih kanala) sada nema među koraka, čime je eliminirana potreba za ljudskom intervencijom između faza.

Bojan Čabradi, inženjer strojarstva iz tvrtke COMMUNITER AD DECUS d.o.o., implementirao je sustav koji omogućuje automatsko generiranje preciznih modela na temelju zadanih specifikacija. – Do potrebe za automatizacijom dolazi kada se poveća udio proizvodnje elemenata ‘po mjeri‘ jer tehnološka priprema custom elemenata troši puno vremena i podložna je greškama – rekao nam je Čabradi. Međutim njihovi Product konfiguratori implementirani u tvrtki BerlinerLuft Tehnika d.o.o. na isti način i s istom brzinom generiraju sve oblike modela, standardne i custom, eliminirajući ljudske greške i ubrzavajući proces proizvodnje. Cjelokupni sustav postao je toliko robustan da omogućava prilagodbe modela u bilo kojem trenutku, čak i ako se uoče pogreške netom prije proizvodnje.

image

Radionica za klijente koju vodi Bojan Čabradi

foto

Novi sustav štedi vrijeme i novac na procesu uhodavanja nove radne snage

Prednosti njihovog pristupa prepoznala je i tvrtka s kojom su surađivali: – Prije automatizacije i suradnje s tvrtkom COMMUNITER AD DECUS d.o.o., suočavali smo se s dugotrajnim i složenim procesom tehničke pripreme, koji je često bio podložan greškama zbog izrade svakog proizvoda od nule. To je dovodilo do nedosljednosti u proizvodnji i produženih rokova isporuke – rekao je voditelj odjela za zavarivanje BerlinerLuft Tehnike d.o.o., Vedran Mičuda.

Još jedna velika prednost cijelog sustava automatizacije proizvodnje je smanjenje potrebe za visoko specijaliziranom radnom snagom. Novi zaposlenici umjesto da prolaze višemjesečnu obuku, sada mogu početi raditi od prvog dana koristeći jednostavne upute iz sustava. Time je tvrtka COMMUNITER AD DECUS d.o.o. svojim klijentima omogućila bržu integraciju novih radnika i smanjenje troškova obuke.

Brži proces izrade bez grešaka je smanjenje troškova

Tim stručnjaka tvrtke COMMUNITER AD DECUS d.o.o. pruža cjelovitu podršku tijekom cijelog procesa implementacije, uključujući trening prije isporuke i kontinuiranu korisničku podršku. Svaka konfiguracija dolazi s jednogodišnjim jamstvom, omogućavajući klijentima da uoče greške ili izvrše promjene bez dodatnih troškova.

– Ponekad je teže odlučiti se na promjene, pogotovo kada se radi o ulaganjima u nove tehnologije. Međutim, naše iskustvo pokazuje da uvođenje automatizacije nije samo odgovor na probleme današnjice, već ulaganje u dugoročan rast i konkurentnost na tržištu – ističe direktor tvrtke COMMUNITER AD DECUS d.o.o. Ljubomir Sakač.

Ukoliko znate u kojem dijelu proizvodnog i poslovnog procesa želite dodatna poboljšanja ili samo želite razgovarati sa stručnjacima koji vam mogu ponuditi konkretne odgovore na vaše specifične probleme, pridružite nam se 27. rujna na besplatnom webinaru uživo pod nazivom ‘Kako eliminirati greške i optimizirati proizvodnju: Učinkovita automatizacija proizvodnje HVAC elemenata‘. Prijavite se na webinar i saznajte iz prve ruke rezultate koje smo omogućili drugima i koje su mogućnosti za vašu tvrtku.

19. listopad 2024 23:24