Ukratko
StoryEditor

Rekordan broj sudionika na ovogodišnjoj jubilarnoj 80. Viškoj regati, koja se održava od 18.-20. listopada

14. Listopad 2024.
Splitski festival jedrenja
Veliko finale Splitskog Festivala Jedrenja, 80. Viška regata tradicionalno okuplja ono najbolje od hrvatskog i europskog jedrenja, ove se godine održava jubilarni 80. put bez ograničenja broja prijavljenih brodova, kojih se po prvi puta očekuje više od 200

Viška regata, najpopularniji i najprestižniji krstaški jedriličarski spektakl u zemlji, ove se godine održava po 80. put, od 18. do 20. listopada kao dio Splitskog Festivala Jedrenja. Jedna od najzahtjevnijih jedriličarskih regata na Jadranu od sudionika traži izrazite sposobnosti u suočavanju s izazovima mora i vjetra, ali nudi i pregršt zabave, uzbuđenja i dobrog raspoloženja kako za sudionike, tako i za posjetioce, osobito one koji provedu regatni vikend na Visu.

Najprestižnija regata s hrvatske strane Jadrana, koju organizira Jedriličarski klub Labud iz Splita u suradnji s Turističkom zajednicom grada Visa i Gradom Visom, ujedno označava završnicu jedriličarske sezone i posljednji veliki izlazak na more prije zime.

Ove godine se očekuje se rekordan broj sudionika, više od dvije stotine, obzirom da je u Gradu Visu povećan broj vezova i time osiguran dovoljan broj za sve sudionike regate, te broj sudionika nije, kao do sada ograničen na 150. Kako napominje Direktor Viške regate, Ante Mlikota: – Viška regata je šlag na kraju Splitskog festivala Jedrenja. Zaokružit ćemo festival i Labudovu stogodišnjicu. Nadam se da ćemo ove godine preskočiti broj od 200 jedrilica, osobito zato što su se i domaćini u Visu izvrsno pripremili. –

80 Višku regatu je podržala i prestižna Beneteau grupa, svjetsko poznato brodogradilište iz La Rochelle-a, koja ove godine obilježava 140. obljetnicu. Za tu prigodu Ultra Sailing, zastupnik brenda u Hrvatskoj, je organizirao posebnu One Design klasu Oceanis 46.1. Bit će nagrađena i najbrža Beneteau jedrilica.

Prijave za regatu su otvorene putem online obrasca i zatvaraju se u srijedu 16. listopada u 18.00 sat, do kada je za registraciju otvoren i Regati ured, u prostorijama JK Labud na adresi Uvala Baluni 9, Split. Nakon zaključenja registracija, organizacijski odbor razvrstat će jedrilice u dvije kategorije: OPEN i ORC, a unutar OPEN razreda jedrilice će se dodatno dijeliti na kategorije CRUISING i RACING, prema tehničkim specifikacijama.

Kao i svake godine, jedri se u područjima Splitskog, Bračkog, Hvarskog i Viškog kanala te luke Vis, a ruta i orar su  tradicionalni – u petak se od 9 ujutro jedri od Splita prema Visu udaljenom 29 nautičkih milja, subota je rezervirana za jedrenje unutar Viške vale, a u nedjelju je start regate u 9 sati i jedri se natrag prema Splitu. Dodjela nagrada, uz bogati program, bit će u nedjelju od 20.00 sati ispred JK Labud, u Splitu.

Osim natjecateljskog dijela, Vis će i ove godine osigurati bogat kulturni i gastronomski program za sve sudionike i posjetitelje. Program počinje već 14. listopada, od kada će posjetitelji moći uživati u Dalmatinskoj marendi u restoranima Pojoda, Vatrica i Kod Paveta. U petak, 18. listopada se za sudionike i posjetitelje priprema Viški fažol na brujet uz glazbeni program DJ-a i Craft gin koktele. Dan kasnije, u subotu, biti će predstavljena knjiga o Šimi Poduji. U poslijepodnevnim satima, gosti će moći naučiti kako se priprema tradicionalna Viške pogače, koju će moći i isprobati, kao predjelo za Dalmatinsku marendu – ribu na brujet, uz sudjelovanje lokalnih vinara Lipanović, Monissa, Vislander. Večer će na rivi u Visu zaokružiti koncert grupe Cortez

 

Dodatne informacije i On-line prijave su dostupne putem web adresa www.splitskifestivaljedrenja.hr ili www.jklabud.hr, te ovim putem pozivamo sve ljubitelje jedrenja i sportskih avantura da nam se pridruže.

14. listopad 2024 14:25