Ukratko
StoryEditor

Njemačka poziva na strožu kontrolu kompanija koje izbjegavaju sankcije Rusiji

09. Travanj 2023.

Njemačka vlada mora poduzeti strože mjere protiv njemačkih kompanija koje zaobilaze europske sankcije Rusiji tako što posluju preko drugih zemalja, rekao je u subotu ministar gospodarstva te zemlje Robert Habeck. Otkako je Moskva započela svoj rat sa susjednom Ukrajinom prije više od 13 mjeseci, Europska unija je izdala deset paketa sankcija protiv Rusije, uključujući opsežna trgovinska ograničenja.

Habeck je rekao da kada je riječ o borbi protiv ilegalnog zaobilaženja ovih ograničenja Njemačka može učiti od Danske. Danska carina vrlo pažljivo analizira trgovinske tokove i carinske podatke u potrazi za anomalijama, rekao je njemački ministar.

- Ako se pojave takve anomalije, primjerice, velike količine određene robe koja je prije išla u Rusiju a sada odjednom biva isporučena u gotovo istoj količini u neku treću zemlju – to je razlog za provjeru - kazao je Habeck. U takvoj situaciji danske vlasti traže objašnjenje od odgovorne kompanije, dodao je.

Njemački zakon o vanjskoj trgovini dopušta slične postupke, no vlada se ne dovoljno koristi tim odredbama, prema Habecku.

- Ako se to koristi ciljano, možemo ojačati zajednički utjecaj naših vlasti - rekao je.

Habeck je krajem veljače predložio i konkretne poteze za bolju borbu protiv izbjegavanja sankcija. Planovi se trenutno raspravljaju na razini njemačke vlade i s EU partnerima Berlina, kazao je.

Ministarstvo financija odgovorilo je na Habeckove komentare rekavši da odgovornost leži na Habeckovu vlastitom ministarstvu gospodarstva. Glasnogovornik je dodao da odgovornost za probleme ‘ne leži u carini, već na Saveznom uredu za gospodarska pitanja i kontrolu izvoza u njegovom vlastitom području odgovornosti‘.

Ministarstvo gospodarstva je pak priopćilo da je carina također nadležna prema Zakonu o vanjskoj trgovini i platnom prometu. Ako carinski podaci otkrivaju bilo što sumnjivo u poduzećima, carina može provesti istragu te mogu zahtijevati podnošenje poslovnih dokumenata. Taj se instrument mora koristiti ‘snažnije i preciznije‘, poručili su iz ministarstva.

Analiza pokazuje da postoje primjetne promjene i "slučajevi zaobilaženja" u općim robnim tokovima poput elektroničkih uređaja, automobila, motora i dijelova strojeva.

- Carina je odgovorna za opće tokove robe - priopćilo je Habeckovo ministarstvo.

26. travanj 2024 04:14