Ukratko
StoryEditor

Saznajte koji su business lideri sudionici ovogodišnjeg Greencajta

04. Svibanj 2023.
Greencajt festivalfoto PR

Koliko su tvrtke zaista spremne integrirati globalne trendove, učiti jedne od drugih i kako mogu pridonijeti u izgradnji održivog društva? Što za nas konkretno znači nova strategija razvoja održivog turizma te koliko je ICT industrija stvarno zelena? To su samo neka od pitanja na koja će vodeća imena hrvatskog biznisa te predstavnici turističkog sektora pokušati odgovoriti kroz nekoliko panel diskusija posvećenih upravo ovim temama. Stručnjaci i lideri u industriji pružit će nam uvid u primjere uspješnih integracija održivih rješenja u njihovim kompanijama, a poseban naglasak festival će staviti na održivi turizam budući da je udio prihoda od turizma u hrvatskom BDP-u uvjerljivo najveći u Europskoj uniji.

Stoga se Greencajt otvara panelom na temu ‘Održivi turizam: poliramo li imidž ili mislimo ozbiljno?‘, pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice, gdje će se posebno istaknuti važnosti hrvatskog turizma kao jedne od ključnih gospodarskih grana. No, masovni dolasci turista, posebno za vrijeme ljetnih mjeseci, mogu negativno utjecati na okoliš, prirodna bogatstva i kulturno nasljeđe s kojima smo se pozicionirali na svjetskoj karti vrhunskih destinacija.

Upravo o Zelenom planu Europske unije i strategiji razvoja održivog turizma do 2030. godine razgovarat će sudionici Martina Bienenfeld, direktorica turističke zajednice Grada Zagreba, Ivica Puljak, gradonačelnik Grada Splita, Rudi Grula, direktor turističke zajednice Međimurske županije, Tea Pestotnik Prebeg, direktorica sektora kvalitete i održivosti u Valamar Rivieri te Božo Skoko, profesor na Fakultetu političkih znanosti, a uvod u panel dat će ministrica turizma Nikolina Brnjac.

U nastavku prvog dana festivala, na panelu ‘Izazovi lokalno, inspiracija globalno: kako se može napraviti razlika?‘, istaknut će se primjeri održivih praksi u poslovanju, a koji pritom mogu učiniti razliku u lokalnoj zajednici. Od obnovljivih izvora energije, ravnopravnosti žena i muškaraca na rukovodećim pozicijama, suradnje s lokalnim dobavljačima do smanjenja emisija stakleničkih plinova.

Primjera je mnogo, no koliko su tvrtke zaista spremne primijeniti globalne trendove razgovarat će Nataša Mikuš Žigman, direktorica sektora poslovne održivosti i zelene transformacije iz Podravke, Slaven Matijević, generalni direktor središnje i istočne Europe za Electrolux te Zvjezdana Novak, menadžerica za komunikacije za cijelu regiju u Jysku. Osim navedenih lidera, sudionici ovog panela su i pokretači promjena u društvu - Petar Pavić, osnivač inicijative Plastic free Croatia te poznati chef i humanitarac Mario Mandarić.

Svjedoci smo ubrzanog razvoja ICT industrije koja postaje sve važniji čimbenik u zelenoj tranziciji kroz digitalizaciju poslovanja i usvajanje inovativnih rješenja. Međutim, pitanje je koliko je ICT industrija zaista “zelena”. Panel ‘Green tech talk: koliko ICT industrija čini planet više cool?‘ okupit će članove uprave i direktore kompanija koje su upravo tehnološkim razvojem i digitalizacijom vodeće u našoj regiji, a to su predsjednici uprava Adrian Ježina iz Telemacha, Gordan Kolak iz Končara, Ivan Čulo iz Hrvatske pošte, Ivan Šimičević, član uprave u OTP banci i Ana Zovko, direktorica za digitalni sektor u Croatia osiguranju.  

Profit i očuvanje planeta u istoj korporativnoj strategiji? Moguće je, ali poprilično izazovno, zahtjeva strateško planiranje i balans između održivosti u poslovanju te očekivani financijski rast i uspjeh, a tu temu će detaljnije obraditi sudionici panela ‘Greening your business: puževim korakom ili skokom na glavu?‘. Tako će na panelu sudjelovati Marko Mintas, predsjednik uprave Henkel Adria i menadžer za Hrvatsku i Sloveniju, Daniel Šturm, član uprave za nabavu u Kauflandu, Višnja Božinović, članica uprave RBA, Marinko Pleština, član uprave i direktor proizvodnje, razvoja i kvalitete u Jamnici te Sonja Kristin Ungewitter, generalna direktorica Adriatic regije u Beiersdorfu.

Greencajt festival regionalni je pokretač održivih tema, a kroz panele i predavanja pokušat će dati odgovore na goruća pitanja u domeni ekologije, održivosti, zelene transformacije i klimatskih ciljeva. Vodeći stručnjaci i lideri samo su dio ovogodišnjeg programa.

26. travanj 2024 09:48