Zeleno i digitalno
StoryEditor

Hrvoje Požar pokreće obnovu poslovne zgrade s ciljem ostvarenja nZEB standarda

18. Rujan 2023.
Dražen Jakšić

Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP) krenuo je u zelenu i digitalnu tranziciju – počinje prva faza obnove poslovne zgrade EIHP-a s ciljem ostvarenja standarda gotovo nulte energije (engl. nearly zero-energy building, nZEB). Obnova je dio većeg projekta „Osnivanje nacionalnog trening centra za zgrade gotovo nulte energije (nZEB)“, koji će djelovati u obnovljenoj zgradi, za što je osigurano 1,6 milijuna EUR bespovratnih sredstava iz programa „Energija i klimatske promjene“, u sklopu Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) za razdoblje 2014. – 2021. godine. Projekt je započeo u svibnju 2021., a završava u travnju 2024. godine.

- U Institutu se bavimo sa svim aspektima energetskog razvoja koji neupitno ide smjerom dekarbonizacije i digitalizacije, a u tome su ključni energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije. U skladu s time, ali i s našom vizijom da postanemo globalno prepoznatljiv generator promjena energetskog sektora, programski smo partner Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije koje ima ulogu upravitelja programa „Energija i klimatske promjene“. Pružamo im tehničku podršku u segmentu obnovljivih izvora energije, a istovremeno smo osmislili i osigurali sredstva iz programa za provedbu vlastitog projekta kako bismo i svojim primjerom pokazali put kojim treba ići prema dekarbonizaciji u sektoru zgradarstva. U sklopu projekta radimo na obnovi naše poslovne zgrade s ciljem ostvarenja nZEB standarda, no glavni je cilj uspostaviti nacionalni trening-centar te postati pokazni primjer zelene i digitalne tranzicije -  rekao je ravnatelj EIHP-a Dražen Jakšić.

Nacionalni trening-centar je program edukacije ključnih dionika u procesu nZEB obnove koji počinje krajem rujna. Edukacije će se provoditi s projektnim partnerom, Građevinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, a tijekom obnove održavat će se online. Dr. sc. Vesna Bukarica, voditeljica nZEB projekta, istaknula je da će se obnova detaljno pratiti i dokumentirati, što će poslužiti kao primjer u programu edukacije.

- Kroz pilot-akciju obnove vlastite zgrade ukazat ćemo na sve dobrobiti obnove prema nZEB standardu, ali i na iskušenja u provedbi. Prva predavanja počinju 22. rujna i posebno nas veseli što je interes jako velik, prijavljuju se i stručnjaci izvan Hrvatske, što dodatno potvrđuje da smo odabrali dobar smjer i napravili dobar program koji može unaprijediti znanja specifičnim dionicima koji sudjeluju u procesu obnove zgrada. Ciljamo postati središnje mjesto za edukaciju stručnjaka iz sektora građevine i njihovo osposobljavanje za rješavanje izazova obnove, ali želimo i povećati svijest o važnosti obnove zgrada primjenom inovativnih tehničkih rješenja za postizanje nZEB standarda -  naglasila je Bukarica.

Margareta Zidar iz EIHP-a, glavna projektantica zgrade, pojasnila je da će se unaprjeđenje zgrade EIHP-a prema nZEB standardu provesti u dvije faze.

- U prvoj fazi ćemo izvesti sedam puta učinkovitiji sustav rasvjete, 30% obnovljive energije proizvedene na lokaciji zgrade putem fotonaponskih modula snage 50 kW, novi razvod sustava grijanja, hlađenja i mehaničke ventilacije s regeneracijom topline. Svi će tehnički sustavi biti digitalizirani i upravljani novim sustavom automatizacije prema okupiranosti prostora te parametrima ugodnosti za temperaturu, koncentraciju CO2 i intenzitet osvijetljenost, i bit će pripremljeni za razmjenu energije s mrežom. Prema našim analizama, u prvoj fazi ćemo imati 65% manji trošak energije. Druga faza bit će izvedba dizalice topline voda-voda koja će koristiti podzemnu vodu kao izvor energije, čime ćemo gotovo svu potrebnu energiju proizvoditi na lokaciji zgrade. U tijeku je priprema dokumentacije i kad se provedu sve mjere koje čine optimalno rješenje, naše analize pokazuju da sadašnju potrošnju energije možemo smanjiti čak deset puta. Trenutačno na godišnjoj razini ukupno trošimo oko 320 MWh energije, a sa svim optimalnim mjerama procjenjujemo da će ta potrošnja biti oko 32 MWh -  istaknula je Zidar.

03. svibanj 2024 08:50