Život
StoryEditor

Koliko će Njemačka profitirati od Europskog prvenstva?

20. Lipanj 2024.
Euro 2024.

Veliki sportski događaji obično dovode do porasta gospodarske aktivnosti, pogotovo ako su povezani s najvažnijom sporednom stvari na svijetu - nogometom. Investicije u infrastrukturu poput stadiona, transporta i smještaja potiču različite sektore, uključujući građevinarstvo, turizam i ugostiteljstvo, te imaju pozitivan kratkoročni učinak na gospodarstvo organizatora. Primjerice, EURO 2016 u Francuskoj izravno je pridonio BDP-u s nevjerojatnih 1,22 milijarde eura.  

Prije par dana započeo je EURO 2024 u Njemačkoj, a analitičari poznate platforme za trgovanje, Freedom24, probali su dokučiti koliko bi Njemačka mogla profitirati od natjecanja ovog obujma. 

Gospodarska aktivnost dovest će do povećanih poreznih prihoda povezanih s turizmom. Državno financirano širenje javnih usluga i razvoj infrastrukture također mogu imati dugoročne koristi, ali to nisu jedini sektori koji će procvjetati. 

Prihodi od turizma, ugostiteljstva i osobne potrošnje 

Priljev navijača, timova i medijskih predstavnika tijekom turnira povećava prihode od turizma i hotelskog poslovanja, što osnažuje poslovanje u restoranima, hotelima, barovima i suvenirnicama. Primjerice, tijekom prvenstva u Poljskoj i Ukrajini 2012. godine, broj turista u Poljskoj povećao se za 15 posto u odnosu na prethodnu godinu. 

Europsko prvenstvo često dovodi do povećanja potrošnje na suvenire, ulaznice, hranu i piće. EURO 2020, koji se održao u različitim europskim gradovima, svjedočio je visokoj potražnji za ulaznicama i suvenirima, što je dovelo do povećanja maloprodaje i rasta lokalnih ekonomija. 

Priljev stranih i domaćih turista povećava potražnju za hotelima, restoranima i srodnim uslugama, što će dobro utjecati na lokalne ugostitelje. Povećana popunjenost i potrošnja u restoranima, barovima i atrakcijama rezultirat će povećanjem prihoda, a velikani poput Marriott International i Hilton Worldwide Holdings također neće proći loše. Privremene mogućnosti zapošljavanja u hotelima, ugostiteljstvu i na događanjima rast će kako bi zadovoljile povećanu potražnju. Dominantni igrači u ekonomiji slobodnog najma, Airbnb, Expedia Group i Booking, mogli bi imati koristi od povećane turističke aktivnosti i potražnje za smještajem tijekom prvenstva te Olimpijskih igara.  

Održavanje prvenstva, pogotovo nogometnog, pruža neviđenu globalnu izloženost, daje priliku za prikazati lokalnu kulturu, atrakcije i mogućnosti milijunima gledatelja širom svijeta. Ova izloženost može dovesti do dugoročnih koristi i privlačenja budućih turista, investitora te potencijalnih poslovnih prilika. 

Zapošljavanje i razvoj infrastrukture 

Domaćinstvo stvara mogućnost zapošljavanja u različitim sektorima poput upravljanja događajima, sigurnosti i transportu. Također, veliki sportski događaji često potiču projekte razvoja infrastrukture koji mogu imati dugoročne gospodarske koristi. Poboljšanje prometne mreže, modernizacija stadiona i javnih prostora mogu privući dodatne investicije i povećati ekonomsku konkurentnost zemlje domaćina. 

Izgradnja sportskih objekata, hotela i javne infrastrukture prije natjecanja potiče građevinski sektor, dok kratkoročni najam i povećana potražnja za nekretninama u gradovima domaćinima mogu potaknuti aktivnosti na tržištu nekretnina. 

Tvrtke koje pružaju usluge upravljanja događajima, sigurnosti i logistike vidjet će porast potražnje. Povećano korištenje mobilnih i internetskih usluga od strane posjetitelja povećat će prihode telekomunikacijskih operatera. Javni prijevoz, uključujući vlakove, autobuse i taksije, doživjet će porast korištenja, što će dovesti do kratkoročnog povećanja prihoda. 

Izloženost brendova 

Vidljivost i izloženost je nezanemariv faktor za svaki brend koji želi zadržati ili povećati prodaju, a aktivnosti tijekom praćenih sportskih natjecanja su ključne za psihološki aspekt u privlačenju kupaca. 

Trgovine, posebno one koje prodaju sportsku opremu, lokalne rukotvorine i suvenire, vidjet će povećanje prodaje. Trgovci mogu iskoristiti događaj ciljanjem marketinških kampanja i promocija specifičnih za događaj. Kao vodeći sponzori i dobavljači sportske opreme, Nike i Adidas bi mogli postići povećanu prodaju i podići svijest o brendu. Još jedan brend koji će vjerojatno profitirati od prodaje opreme je Puma. 

Izravni prihodi od prodaje ulaznica za utakmice i povezane događaje, te povećanje sponzorskih ugovora i prihoda od oglašavanja zbog velike vidljivosti događaja donijet će financijske plodove tvrtkama poput The Walt Disney Company, Comcast Corporation, Alphabet. Njihova snaga leži u mogućnosti otkupljivanja prijenosa te velikoj reklamnoj mašineriji. 

Financijski učinak UEFA Europskog prvenstva 

Gledajući povijesne rezultate, prihodi od UEFA Europskog prvenstva pokazuju konstantni rast i komercijalni uspjeh: 

  • 1992. godine, kad je Švedska bila domaćin, dodatni prihod od prvenstva iznosio je 40,9 milijuna eura. 
  • 1996. godine, Engleska je bila u ulozi domaćina, a prihodi su porasli na 147,3 milijuna eura. 
  • Trend rasta nastavio se 2000. godine, na 229,9 milijuna eura za Belgiju i Nizozemsku. 
  • Brojke u Portugalu probile su sve granice 2004. godine, dosegnuvši 855,2 milijuna eura prihoda. 
  • Prihodi od 1,350 milijardi eura podigli su ljestvicu, a Švicarska i Austrija nisu samo dijelile domaćinstvo te 2008. godine. 
  • U Poljskoj i Ukrajini 2012., prihod je prvi put stagnirao, ali ostao stabilan na 1,390 milijardi eura. 
  • EURO u Francuskoj 2016. ponovno je napravio iskorak, s prihodom od 1,916 milijardi eura. 

Unatoč izazovima višedržavnog formata i pandemije, prihod Europskog prvenstva 2021. godine dosegao je impresivnih 1,882 milijardi eura. 

Gospodarski učinak na Njemačku 

Očekuje se da će najveće gospodarstvo Europe ove godine rasti za oko 0,3 posto, što je sporije u usporedbi s drugim velikim industrijaliziranim zemljama, no prvenstvo bi moglo pružiti kratkoročni poticaj sektorima povezanim s turizmom i uslugama. Njemačkoj se procjenjuje više od 2 milijarde eura prihoda, pri čemu će turizam i ugostiteljstvo vjerojatno najviše doprinijeti.  

Velika nogometna natjecanja u prošlosti su pokazala da se tijekom turnira pije više piva nego inače. Na primjer, tijekom Svjetskog prvenstva 2006. godine, koje je također održano u Njemačkoj, prodaja piva porasla je za oko pet posto prije i tijekom turnira, što će osjetno podići rezultate industriji pića. No, navedeni porasti u potrošnji u konačnici podrazumijevaju uštedu na drugim mjestima.  

Očekuje se kako će EURO 2024 donijeti značajne kratkoročne ekonomske koristi Njemačkoj, posebno u sektorima turizma, ugostiteljstva, transporta, maloprodaje i usluga. Euro može imati pozitivan psihološki i neizravan učinak na njemačko gospodarstvo. Hoteli i ugostiteljska industrija će profitirati od dodatne potražnje, no to možda neće imati veliki utjecaj na gospodarstvo. Neto ekonomski učinak će uvelike ovisiti o učinkovitosti planiranja i sposobnosti različitih sektora da povećaju operacije kako bi zadovoljili povećanu potražnju, kao i o općem zdravlju globalnog gospodarstva. 

Ipak, psihološke koristi od domaćinstva velikog sportskog događaja ne treba podcijeniti. Takvi događaji mogu poboljšati nacionalni osjećaj i unaprijediti imidž zemlje domaćina. Uspješno Europsko prvenstvo, kako u sportskom smislu, tako i u organizacijskom, može povećati atraktivnost destinacije. 

Euro 2024 predstavlja prilike za ulaganje u sektore poput ugostiteljstva, medija i maloprodaje. Strategijskim raspoređivanjem ulaganja u tvrtke koje mogu profitirati od povećane potrošnje potrošača, medijskih prihoda i razvoja infrastrukture, investitori mogu potencijalno iskoristiti gospodarski učinak ovog događaja. Međutim, potrebna je pažljivo upravljanje rizicima i dugoročna perspektiva kako bi se maksimizirali povrati i prevladala nesigurnost tržišta. 

23. srpanj 2024 11:23