1000 Najvećih
StoryEditor

1000 najvećih: Adrian Ježina, Telemach - Trudimo se maksimirati zalihe ključnih proizvoda

12. Srpanj 2022.
Adrian Ježina

Čelnike najvećih kompanija pitali smo kakvom se strategijom suočavaju s posljedicama pandemije, inflacijom i šokovima posljednjih mjeseci, maksimiraju li i dalje zalihe, kako podnose poskupljenja energenata, sirovina, prijevoza… a i što očekuju da će se događati s cijenama. Odgovarali su i na pitanje što će najviše utjecati na rezultate iduće godine, a i pripremaju li se i kako za recesiju...

Posljedice pandemije i rata u Ukrajini utječu na cijeli svijet, prije svega rastućom inflacijom i naglim porastom cijena energenata, ali i poremećajima u globalnim opskrbnim lancima. Suočeni s tim izazovima, u Telemachu smo usmjereni na dugoročno planiranje. Zbog neizvjesnosti opskrbe trudimo se maksimirati zalihe ključnih proizvoda i narudžbe nastojimo planirati na dulji rok, a ondje gdje je to moguće, nastojimo pronaći zamjenske proizvode. Porast cijena energenata, sirovina i prijevoza prouzrokuje povećanje cijena gotovo svih proizvoda koje kupujemo i očekuje se da će se taj trend nastaviti.

Ostvare li se takva predviđanja i cijene energenata nastave nekontrolirano rasti, očekujemo da se na razini države prihvate mjere koje će ublažiti utjecaj energetske krize na gospodarski sektor. U neizvjesnim vremenima u kojima poslujemo upravo se zakonodavnim alatima koje može primijeniti država može pomoći kompenzirati rast cijena energenata i osigurati stabilno okružje za poslovanje. Unatoč izazovnim vremenima u kojima poslujemo, u Telemachu nastavljamo intenzivno ulagati u infrastrukturu, u koju smo samo u potekle dvije godine zajedno s United Grupom uložili gotovo tri i pol milijarde kuna u osuvremenjenje mobilne mreže i gradnju najsuvremenije optičke mreže, što je ekvivalent vrijednosti dvaju LNG terminala. Iako smo ušli kao posljednji operator na tržište fiksnih usluga, prvi smo u Hrvatskoj uveli najsuvremeniju – 10 giga tehnologiju – koja najbolje odgovara na korisničke potrebe za gigabajtima i internetskim brzinama.

Ambiciozni su i naši planovi s 5G mrežom, pa tako do ljeta planiramo osuvremeniti cijelu mobilnu mrežu i nadograditi je na 5G standarde. S obzirom na okolnosti teško je predvidjeti daljnja zbivanja na globalnom tržištu. Pojedini dobavljači najavili su oporavak opskrbe komponentama, što bi trebalo riješiti poteškoće izazvane kašnjenjem isporuka. Međutim, očekuje se dodatno poskupljenje komponenata i konačnih proizvoda pa u ovom trenutku i dalje nema naznaka potpunog oporavka i stabilizacije poslovnog okružja. Iako su poslovni rezultati velikim dijelom uvjetovani trenutačno neizvjesnim poslovnim okružjem, imamo razloga za optimizam jer korisnici prepoznaju vrijednost koju im donosimo.

20. travanj 2024 17:01