Hrvatska
StoryEditor

‘Banke će najvjerojatnije ići na nagodbu i prije drugostupanjske presude‘

04. Srpanj 2013.
Piše:
Branimir Kovač

Nakon što je Trgovački sud jutros donio presudu u slučaju Franak, kojom je udruga Potrošač dobila spor protiv osam hrvatskih banaka, zatražili smo i prve komentare.

U Hrvatskoj udruzi banaka odlučili su ne komentirati presudu, ustvrdivši kako nemaju izjavu za medije.-Presuda je još nepravomoćna, a niti HUB nije tužena strana u postupku, pa stoga za sada nemamo komentar- kazala je Ivana Prgomet, savjetnica za odnose s javnošću u HUB-u ne isključujujući ipak mogćnost da se Udruga kasnije oglasi po pitanju presude.

Ekonomski analitičar Ante Babić smatra kako je udruga Potrošač jako dobro postavila predmet u cijelom postupku, a sama presuda, iako još nepravomoćna, mogla bi imati ogromne posljedice ne samo na bankovni sektor.

-U tužbi se išlo na dokazivanje štete prema potrošačima, odnosno korisnicima kredita, što je zapravo jedini način na koji se presuda mogla dobiti. To je nešto manja povreda koja ne obuhvaća cijeli konstrukt valutne klauzule kao takav, no koja kaže kako su banke pogriješile u reguliranju samih kreditnih uvjeta budući da njihovo ad hoc mijenjanje ne bi trebalo biti dozvoljeno- kaže Babić koji smatra kako će na ovaj način odšteta prema korisnicima kredita vjerojatno biti manja, ali utoliko izvjesnija.

Naime, Babić smatra kako su dobri izgledi da ovakva presuda bude potvrđena i na drugom stupnju, jer je zaštita potrošača nešto na čemu će zasigurno inzistirati i EU. S druge strane, zaključuje naš sugovornik, ukoliko ova presuda bude potvrđena, imat će ogroman utjecaj i na druge potencijalne tužbe potrošača, pa će tako omogućiti i tužbe protiv telekoma, države ili pak lokalnih komunalnih kompanija. 

-Banke će vjerojatno ići na zaključivanje nagodbi, možda i prije drugostupanjske presude zato što će ih to u konačnici koštati manje nego da idu na isplatu stvarnih iznosa oštećenja - naglasio je Babić. 

29. travanj 2024 10:55