Hrvatska
StoryEditor

Bolnice više neće dobivati novac predujmom

29. Lipanj 2014.

Novi ministar zdravlja Siniša Varga uvjeren je da zdravstveni sustav, bez obzira na goleme dugove zdravstvenih ustanova, neće krahirati.

Najveće promjene najavljuje u bolničkom sektoru: planira se ukinuti avansno plaćanje bolnicama i uvesti plaćanje nakon izvršene zdravstvene usluge, što će skratiti liste čekanja. To je, kaže Varga za Lider, povezano s provedbom projekta masterplana bolnica, koji se mora promijeniti da bi se uskladili raspoloživ novac i stvarni troškovi. Drugom fazom sanacije zdravstvenih ustanova i HZZO-a podmirit će se dugovi od 3,6 milijardi kuna, zbog čega do kraja 2015., planira se, u zdravstvu više neće biti dugova. Ističe da je posebice važno reformirati bolnički sustav kako bi se postigao dogovor s bolnicama da uredno vode narudžbe pacijenata jer bi se tako dobila ispravna informacija o listama čekanja i tek bi se onda doista mogle početi skraćivati. HZZO, kaže ministar, očekuje velik zadatak izdvajanja iz državne riznice, izdvajanje HZZO-ova dopunskoga zdravstveno osiguranja u zasebno dioničko društvo, završavanje projekta e-uputnica te pokretanje portala na kojem će svaki pacijent imati pristup svojim podacima.

- Do kraja godine u primarnu zdravstvenu zaštitu trebao bi se uvesti e- karton za pacijente, a zatim i u bolnički zdravstveni sustav. Jedna od novosti jest elektronički račun od 1. srpnja putem Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti u kojem će se HZZO-u iz ugovornih zdravstvenih ustanova računi vraćati u realnom vremenu da se vidi jesu li ispravni. U planu su i e-pomagala, e-fizikalna u kući i njega u kući te do kraja godine e-patronaža. Izdvajanjem iz državne riznice HZZO će moći planirati dugoročne projekcije koje više neće ovisiti o proračunskom rebalansu - naglašava Varga.

29. travanj 2024 08:31