Hrvatska
StoryEditor

Buduća Luka Sisak trebala bi postati regionalni logistički centar

20. Studeni 2013.

Nova riječna luka u Sisku trebala bi po završetku izgradnje dostići godišnji kapacitet od najmanje 600 tisuća tona pretovarene robe, rečeno je na današnjoj svečanosti u povodu završetka projekta izrade Master plana nove Luke Sisak na kojem je predstavljeno idejno rješenje infrastrukture sisačke luke.

Prema tom rješenju, 600 tisuća tona robe godišnje odnosi se na "niski scenarij", dok "glavni" predviđa 1,1 milijun tona, a "visoki" dva milijuna tona.

Predviđena je gradnja dvaju bazena - zapadnoga za rasuti teret i drugu robu te jugoistočnog za opasni tekući teret. Do 2020. godine planira se gradnja dvaju vezova za suhi teret, pet godina kasnije luka bi trebala imati četiri veza za suhi teret, a 2035. godine i dva veza za tekući teret.

Ukupni nominalni operativni troškovi izgradnje do 2035. godine procjenjuju se na 147 milijuna eura.

Projekt Master plana nove Luke Sisak proveden je u okviru Operativnog programa promet 2007 - 2013, a vrijedan je 1,5 milijuna kuna, od čega je 85 posto financirano sredstvima Europske unije.

Cilj je bila izrada idejnog rješenja infrastrukture nove Luke Sisak kao budućeg logističkog centra lokalne i regionalne industrijske proizvodnje i trgovine te čvorišta riječnog prometa u široj zagrebačkoj regiji i unutar Sisačko-moslavačke županije.

U realizaciji projekta sudjelovali su Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a, Lučka uprava Sisak i austrijska konzultantska kuća IC Consultenten.

26. travanj 2024 17:57