Klub izvoznika
StoryEditor

DHL obnavlja partnerstvo s Formulom 1 i udvostručuje flotu kamiona na biogorivo

05. Ožujak 2024.
DHL x Formula 1
  • DHL obilježava 20. godišnjicu imenovanja službenim logističkim partnerom Formule 1
  • Obje se tvrtke snažno zalažu za održivost i nabavile su 19 kamiona na biogorivo
  • Godina 2024. rekordna je godina s 24 utrke, uključujući i povratak u Kinu – prvi puta nakon pandemije koronavirusa
  •  DHL-ov tim za automobilske utrke lansirat će novi kamper kako bi dodatno unaprijedio smanjenje emisija stakleničkih plinova

Danas su tvrtke DHL i Formula 1 najavile višegodišnje produljenje partnerskog ugovora, čime će diljem svijeta nastaviti suradnju na organizaciji utrka FIA Svjetskog prvenstva Formule 1. S više od 40 godina iskustva u logističkoj potpori automobilskim utrkama, DHL obilježava 20. godišnjicu imenovanja službenim logističkim partnerom Formule 1, čime postaje najdulji stalni globalni partner u ovome sportu. Partnerstvo je prešlo u održivije doba prometa i logistike budući da Formula 1 želi postići nultu razinu emisije stakleničkih plinova do 2030. godine. Nakon uspješnog uvođenja kamiona na biogorivo prošle godine, tijekom europskog dijela sezone, broj kamiona udvostručen je ove godine i trenutno ih je ukupno 37. Svaki kamion u prosjeku ostvaruje smanjenje emisija stakleničkih plinova za 83 posto u usporedbi s kamionom na dizelski pogon.

- Uz obnovu suradnje, ponosni smo što smo najdugovječniji globalni partner ovome sportu, obilježavamo 20. godišnjicu imenovanja službenim logističkim partnerom Formule 1 odrađujući logističku utrku između utrka - pojašnjava Arjan Sissing, glavni šef razvoja brenda i voditelj marketinga u DHL Grupi.

- Obje tvrtke snažno se zalažu za ciljeve održivosti i dijele zajedničku viziju razvoja ovog sporta kako bi postao što ekološkiji i učinkovitiji. Kao predvodnici održive logistike drago nam je što možemo nastaviti suradnju s Formulom 1 kako bismo zajednički ostvarili te ciljeve - dodao je. 

Tijekom 20-godišnje suradnje Formula 1 i DHL prošli su značajne promjene, posebice širenje kalendara natjecanja koji se ove godine sastoji od 24 utrke. Kalendar je osmišljen je tako da stvori bolji organizacijski tijek u nekim regijama kako bi se smanjila udaljenost između mjesta održavanja utrka. Najznačajnija promjena dogodila se 2019. kada je Formula 1 najavila da joj je cilj nulta emisija stakleničkih plinova, pri čemu je DHL kao vodeća svjetska multimodalna logistička tvrtka - koja uključuje cestovni, zračni i morski prijevoz tereta - može pridonijeti kao ključni čimbenik u smanjenju emisija stakleničkih plinova u logistici.

Kao vodeći u ekološkoj logistici, uz uvođenje kamiona na biogorivo prošle godine, DHL se u zračnom prijevozu služio zrakoplovima tipa Boeing 777 koji su učinkoviti u potrošnji goriva. Tim je zrakoplovima ostvareno značajno smanjenje emisija stakleničkih plinova; 17 posto u usporedbi s konvencionalnim zrakoplovima.  DHL i Formula 1 ostaju čvrsto pri zadanome cilju ostvarenja ekološkog plana i nastavit će istraživati dodatne održive logističke inicijative tijekom nadolazeće sezone.

- Naš najdugovječniji partner DHL postao je neizostavan dio organizacije naših natjecanja i stoga smo oduševljeni što možemo nastaviti uspješnu suradnju još dugi niz godina. Naše je partnerstvo svjedočilo transformaciji sporta na više načina,  a DHL nam je pružao golemu podršku u prijelazu na održiviji sport i to će biti ključno kako se budemo približavali 2030. Održiva logistika nastavlja se razvijati i veselim se pozitivnome utjecaju i inovacijama koje će uslijediti - rekao je Jonny Haworth, direktor Odjela za komercijalna partnerstva u Formuli 1.

Sezona 2024. započela je u Bahreinu 29. veljače, čime je godina uzbudljivo krenula. Sezona se održava u 21 državi i proteže se na 5 kontinenata, a uključuje tri utrke tri uzastopna vikenda i dvije utrke u pet uzastopnih vikenda.  Formula 1 se vraća i u Kinu, po prvi puta od pandemije koronavirusa. DHL će ostvariti golemi logistički napor da bi prevezao i do 1,400 tona vrijednog tereta na svaku utrku. To uključuje bolide, gume, rezervne dijelove, gorivo, opremu za televizijski prijenos, marketing i opremu za ugostiteljstvo.

DHL-ov logistički tim za utrke sastoji se od 100 stručnjaka od kojih gotovo polovica radi na licu mjesta. Novi DHL-ov kamper bit će predstavljen na odabranim europskim utrkama u kalendaru Formule 1 koji će biti službena baza timu. Opremljen je solarnim panelima, postajama za napajanje i recikliranje, a ovaj održivi kamper prevozit će kamion na biogorivo.

Godine 2017. DHL Grupa bila je prva svjetska logistička kompanija koja je sebi zacrtala da će posve ukinuti emisije stakleničkih plinova povezane s logističkim operacijama do 2050. U sklopu strategije održivosti grupa planira dodatno potrošiti čak sedam milijuna eura do 2030. kako bi ostvarila taj cilj. Tvrtka planira povećati primjenu održivih vrsta goriva, ubrzati elektrifikaciju flote vozila i graditi klimatski neutralne zgrade. Ove mjere dokaz su koliko je DHL Grupa posvećena smanjenju negativnog utjecaja na okoliš i promicanju održivih praksi u logistici, zajedno s partnerima i klijentima.

26. travanj 2024 11:34