Hrvatska
StoryEditor

Burilović: Neću dozvoliti upliv politike u HGK

14. Listopad 2014.

- Neću dozvoliti upliv politike niti pokušaje rastakanja zadnje neovisne gospodarske institucije u Hrvatskoj. To se odnosi na sadašnju i na buduću Vladu. U Komori su dobrodošli isključivo oni koji se bave gospodarskom politikom oko koje će okupljati svi društveni akteri i čija će provedba potaknuti gospodarsku aktivnost i olakšati poslovanje poduzetnicima. Članove Skupštine neće birati političari, nego gospodarstvenici - izjavio je Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK), koja je u utorak održala Skupštinu, predstavljajući nastavak reforme koja je započela njegovim dolaskom.

Na taj način Burilović je rekao što misli o prijedlogu novog Zakona o HGK, za kojeg navija ministar Gordan Maras te je apelirao na pravne institucije da ne mijenjaju stalno zakone jer nas unutar EU ionako prati loša reputacija o pravnoj nesigurnosti.  Na Skupštini je, između ostalog, izglasan rebalans proračuna za 2014. godinu, prema kojem planirani ukupni prihodi iznose 164,5 milijuna kuna, osam posto manje nego što je ranije planirano. Planirani rashodi u 2014. godini iznose 165,5 milijuna kuna, 27 posto manje u odnosu na ostvarene rashode od 226,22 milijuna kuna u 2013. godini. Neki rashodi ipak će biti povećani zbog troškova otpremnina za više od 150 zaposlenika, koje će HGK koštati 13 milijuna kuna.

- Ovo je godina u kojoj povlačimo crtu i čistimo bilancu HGK-a još iz 90-tih godina prošlog stoljeća. To je težak posao, ali se trebao napraviti. U proračunu za 2015. godinu želim da rashodi u lipu odgovaraju  prihodima - istaknuo je Burilović. HGK je napravio konačno i izvanredni popis imovine, prema kojem procijenjena tržišna vrijednost za 918 umjetničkih djela koja su u vlasništvu HGK iznosi 8,9 milijuna kuna. Član Skupštine Vedran Devčić iz Luke Rijeka istaknuo je da se vrijednost umjetnina inače procjenjuje na 18 milijuna kuna i da, prema njegovim saznanjima vrijednost umjetnina s godinama raste pa bi trebalo istražiti jesu li spomenute umjetnine kupovane po tržišnoj vrijednosti. Također je zatražio da svaki član dobije popis s procjenama umjetnina. Burilović je izjavio da su u tijeku razgovori s predstavnicima Grada Zagreba oko ideje da se napravi zajednička umjetnička galerija, u kojoj bi bila smještena umjetnička djela u vlasništvu HGK. Od dolaska Burilovića na čelno mjesto Komore, u prvoj fazi reforme uštedjelo se 16,6 milijuna kuna (najvećim dijelom na materijalnim troškovima), broj organizacijskih jedinica i direktora smanjen je sa 17 na 8. Vraćeni su svi automobili više klase te je smanjen broj zaposlenih za čak 25 posto iako je tkz. clean start nalagao smanjenje od 10 posto. Burilović se na kraju osvrnuo na lošu gospodarsku situaciju u Hrvatskoj.

- Teško je izdvojiti mjere oporavka, no u svakom slučaju to mora biti kombinacija dugoročnih i kratkoročnih strukturno-strateških reformi, jačanje industrijske proizvodnje, izvoza, poljoprivrede i turizma, kao i prilagodba porezne politike države koja bi omogućila privlačenje međunarodnih ulaganja u hrvatsko gospodarstvo - zaključio je Burilović, naglasivši da Komora priprema novi paket usluga za sve svoje članice.

28. travanj 2024 11:40