Tvrtke i tržišta
StoryEditor

HGK pokreće seriju edukacija o umjetnoj inteligenciji za poduzetnike

04. Ožujak 2024.

Hrvatska gospodarska komora pokrenula je seriju edukacija za podršku digitalnoj transformaciji hrvatskog gospodarstva - AI Akademiju HGK, koja započinje 25. i 26. ožujka. Budući da bi umjetna inteligencijama prema posljednjim analizama mogla povećati svjetsko gospodarstvo za gotovo 16 milijardi dolara do 2030. godine, HGK se odlučila svojim članicama ponuditi potrebne resurse za razumijevanje i primjenu AI rješenja.

Istraživanje o umjetnoj inteligenciji u hrvatskom gospodarstvu koje su proveli HGK i Best Advisory pokazalo je da 9 od 10 poduzeća u Hrvatskoj vidi umjetnu inteligenciju kao ključnu komponentu suvremenog poslovnog okruženja. Istovremeno, 8 od 10 ispitanika prepoznaje nedostatak znanja i vještina kao glavni izazov u primjeni AI-a.

- Nalazimo se u eri umjetne inteligencije. AI je pokretač inovacija, konkurentnosti i prosperiteta u suvremenom gospodarstvu. Sve više tvrtki prepoznaje potencijale AI-a, čak 94 posto ispitanika u našem istraživanju smatra kako je važno ulagati u obuku zaposlenika za uspješnije korištenje umjetne inteligencije u poslovanju. AI Akademija HGK pomoći će premostiti jaz između želja i mogućnosti za implementacijom AI tehnologij - poručio je potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš i najavio prvu u seriji edukacija, Uvod u AI za poslovne subjekte.

Prva radionica će demistificirati AI te obraditi pravne, etičke i sigurnosne aspekte primjene umjetne inteligencije u poslovanju. Nakon nje slijede četiri sektorske radionice iz područja industrije, turizma, prava i zdravstva.

Sveobuhvatan prikaz AI tehnologija, primjena AI alata i primjeri iz praksi samo su dio programskog plana edukacija koje će provoditi stručni predavači. Među njima ističu se Anamarija Mladinić, stručnjakinja iz područja zaštite osobnih podataka koja će pojasniti kako pravilno obrađivati podatke koji su potrebni za razvijanje aplikacija temeljenih na umjetnoj inteligenciji. Detalje o kibernetičkoj sigurnosti predstavljat će Marko Gulan, stručnjak s dugogodišnjim konzultantskim iskustvom u području cloud computing i tehnologije podatkovnih centara. Zatim, Dijana Kladar, renomirana odvjetnica koja se ističe znanjem i iskustvom rada u IT sektoru, a fokus će staviti na pravne segmente AI-a.

Vedran Antoljak, stručnjak na područjima strateškog menadžmenta, digitalne transformacije i primjene umjetne inteligencije u poslovanju predstavit će Strategiju uvođenja AI-a u poslovanje kao i najbitnije postojeće AI alate. Konkretne primjere primjene AI-a u različitim sektorima i industrijama predstavit će Aco Momčilović, stručnjak u području upravljanja ljudskim resursima, i u implementaciji umjetne inteligencije u poslovanje.

AI Akademija HGK predstavlja jedinstvenu priliku za članice HGK da steknu temeljno, ali i dubinsko znanje o AI-u te ga uspješno primijene u svojim poslovnim okruženjima. Ova inicijativa dugoročno će potaknuti inovacije, konkurentnost i ekonomski rast hrvatskog gospodarstva u doba digitalne transformacije, navodi se u priopćenju HGK.

26. travanj 2024 22:44