Hrvatska
StoryEditor

Čehoku potvrđena optužnica u aferi Mercator

30. Siječanj 2013.
Piše:
liderhrt

Optužno vijeće Općinskoga suda u Koprivnici potvrdilo je optužnicu protiv bivšega varaždinskoga gradonačelnika Ivana Čehoka te bivšeg direktora tvrtke Parkovi Miljenka Ptičeka u aferi Mercator.

Sumnjiči ih se da su, vezano uz spornu zamjenu zemljišta između Parkova i Grada Varaždina tešku 4,5 milijuna kuna, sklopili štetni ugovor. Čehoka se tereti da je kao gradonačelnik Varaždina sklopio ugovor za koji je znao da je štetan za Grad Varaždin dok se Ptičeka tereti da ga je poticao na to.

Kako stoji u optužnici, Čehok je kao gradonačelnik, na traženje direktora Parkova, 1. ožujka 2006. godine potpisao ugovor o zamjeni nekretnina kojim Grad Varaždin Parkovima predaje u vlasništvo zemljište tržišne vrijednosti oko 4,5 milijuna kuna dok se istodobno zauzvrat, Parkovi kao nositelj prava korištenja, odriču zakonskog prava unošenja u temeljni kapital društva i stjecanja vlasništva na jednom drugom zemljištu u korist Grada Varaždina.

Sporno je, međutim, to da su Parkovi Gradu Varaždinu u zamjenu dali zemljište koje je zapravo trebalo biti vlasništvo Grada Varaždina. Čehok je prema ocjeni DORH-a to znao.

Prvu optužnicu protiv Čehoka i Ptičeka Općinski je sud u Koprivnici, inače, vratio nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu kako bi dodatno pojasnilo neke detalje iz optužnice. ODO je nakon toga provelo građevinsko-financijsko vještačenje i pred Općinskim sudom u Koprivnici ponovno podignulo optužnicu koja je sada potvrđena.

Ivan Čehok je u ovim trenucima u pritvoru u zagrebačkom zatvoru Remetinec budući da je uhićen zbog sumnje da je, zajedno sa svojim bivšim zamjenikom Zlatkom Horvatom, pogodovao poduzetniku Miroslavu Buniću. Bunić i Horvat su također pritvoreni.

28. travanj 2024 21:52