Konferencije i edukacije
StoryEditor

Smart Cities: Kako Varaždin potiče svoje građane na održivost i zdrav način života

11. Ožujak 2024.
Grad Varaždin

Osiguranje dovoljnog broja parkirališnih mjesta predstavlja izazov u mnogim gradovima. Međutim, posljednjih godina, s porastom svijesti o klimatskim promjenama i zdravijim načinima prijevoza, fokus se sve više preusmjerava na planiranje i izgradnju – parkirališta za bicikle. Biciklistička infrastruktura, dakle, postaje ključan element urbanog planiranja, čime gradske vlasti potiču ljude da koriste bicikle kao održivu i zdraviju opciju za putovanje. Jedan od hrvatskih gradova koji se odlučio aktivno pozabaviti tim pitanjem jest Grad Varaždin.

Naime, upravo ovoga mjeseca Varaždin uvodi pametan sustav obilježavanja ponude i potražnje parkinga za bicikle – CikloParking. Riječ je o aplikacijama iza kojih stoji tvrtka Academica koje će građanima omogućiti unos podataka, dok će Grad dobiti podatke o ponudi i potražnji parkirališnih mjesta za sve veći broj bicikala u gradu.

– Na temelju tih podataka razvijat će se biciklistička infrastruktura – prije svega parkirališta za bicikle, upravljanje parkiralištima te unapređenje postojećeg prometnog sustava, a također i biciklističke staze te povećani standard sigurnosti biciklista na raskrižjima i drugim kritičnim mjestima – pojašnjavaju iz Grada Varaždina.

Iskorištavanje solarnog potencijala

Naravno, uz CikloParking, mislilo se i na parkinge za automobile, pa je tako, na primjer, ugrađeno sto pametnih senzora za parking koji u realnom vremenu detektiraju popunjenost parkirališta. Nadalje, Grad Varaždin pametno kontrolira ulazak u pješačku zonu grada, uveo je pametnu javnu rasvjetu i pametne polupodzemne spremnike za oglavanje otpada, a odnedavno su tu i sustavi za praćenje jačine buke i kvalitete zraka.

No jedan od projekata koji Grad Varaždin izdvaja od ostalih hrvatskih gradova jest, recimo, izrada mape solarnog potencijala, u partnerstvu s Regionalnom energetskom agencijom Sjever i tvrtkom GDi, u sklopu projekta Social Green iz programa Interreg Europe. Projekt je usmjeren na održivu potrošnju i proizvodnju električne energije, a ujedno nastoji i obrazovati građanstvo o mogućnostima održivog gospodarenja energijom u vlastitom domu, odnosno prelasku na proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

– Kroz interaktivnu web aplikaciju, mapa solarnog potencijala omogućava građanima Varaždina i svih devet prigradskih naselja izračunati preporučenu snagu solarne elektrane na vlastitim objektima koje mogu pronaći na interaktivnoj mapi – kažu iz Grada za projekt koji je aktivan već dvije godine.

Povezivanje zelenih površina s gradom

Nakon parkirališta za bicikle i savjetovanja građana o prelasku na obnovljive izvore energije, Grad Varaždin pobrinut će se i za revitalizaciju Dravske park-šume i njezinim povezivanjem s gradskim prostorom. Zahvaljujući projektu InterACT Green, vezanim za projekt Novi Europski Bauhaus, revitalizirat će se dijelovi šume, dravska špica i riječna riva te urediti šetnice kroz šumu. Šumom će se također upravljati kroz IT platformu koju kao partner na projektu razvija varaždinski Fakultet organizacije i informatike.

– Platforma će građanima koji žele posjetiti Dravsku park šumu pružati informacije o šumi, novostima i događanjima, edukativne resurse te interaktivne karte. Gradu Varaždinu omogućit će upravljanje podacima i analizu za upravljačke odluke, praćenje stanja okoliša putem senzora za temperaturu, kvalitetu zraka i tla, komunikaciju, upravljanje među svim relevantnim dionicima parka, planiranje i održavanje, GIS interaktivne karte te upravljanje posjetiteljima – objašnjavaju iz Grada Varaždina.

image

SMART CITIES 2023. Neven Bosilj

foto Ratko Mavar
O najnovijim i budućim projektima Grada Varaždina te njihovoj implementaciji u svakodnevni život građana možete čuti na Liderovoj konferenciji Smart Cities, koja će se održati u srijedu, 20. ožujka 2024., ove godine na novoj lokaciji – u zagrebačkom hotelu Westin.

Na konferenciji će među mnogobrojnim sudionicima gostovati čelnici hrvatskih gradova, među njima i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, koji će sudjelovati u panel-raspravi na neizostavnu temu zelene i digitalne transformacije gradova te o funkcioniranju pametnih gradskih rješenja u praksi.

Broj mjesta na konferenciji je ograničen stoga osigurajte svoje mjesto prethodnom prijavom.

24. travanj 2024 08:22