Hrvatska
StoryEditor

FOTO: Dodijeljene nagrade obrtnicima

29. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

U zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu svečanom Akademijom obilježen je Dan Komore. Hrvatska obrtnička komora ove godine obilježava 160 godina organiziranog obrtništva u Hrvatskoj.

Na Akademiji je najzaslužnijim obrtnicima dodijeljeno najviše priznanje HOK-a, statua ‘Zlatne ruke‘ s poveljom za životno djelo i izniman dugogodišnji doprinos razvoju obrta i obrtničkih institucija te paleta ‘Zlatne ruke‘ s pisanim priznanjem. Dodijeljena je i Povelja pojedincima i institucijama u zemlji i inozemstvu koji su dali izniman doprinos razvoju obrta i obrtničkih institucija. Ove godine je promovirano je i 1068 novih majstora koji su položili majstorske ispite u zadnjih godinu dana. Diplomu je, simbolično, u ime majstora preuzela dimnjačarka iz Virovitice, Đurđica Kecman. Dodijeljene su nagrade Ministarstva poduzetništva i obrta ‘Šegrt Hlapić‘ za razvoj i unapređenje strukovnog obrazovanja.Zagrebačkom obrtniku Stjepanu Šafranu je uručena odluka Skupštine HOK-a o izboru za doživotnog počasnog predsjednika HOK-a. Na Akademiji su dodijeljene i prve tri nagrade natječaja HOK-a i Zagrebačke banke za ‘Donacije godine 2012.‘ 

Prva nagradu u iznosu od 150 tisuća kuna pripala je Studio Grupi i dizajnerima Filipu Despotu, Ivani Pavić te Tihani Tarabi. Druga nagrada u iznosu od 100 tisuća kuna dodijeljena je obrtu Drvenarija Pošpaić i dizajnerici Veroniki Gamulin, a treća nagrada od 50 tisuća kuna dodijeljena je Zlatarni Grabušić. Članica Uprave ZABE, Daniela Roguljić Novak najavila je kako će i iduće godine ovakvim donacijama poduprijeti obrtnike. U Hrvatskoj danas posluje preko 86 tisuća obrta, a preko 50 tisuća radnih mjesta je izgubljeno radi zatvaranja obrta. 

- Po prvi put u zadnje tri godine imamo više otvorenih obrta nego li zatvorenih, naglasio je Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta. Ovom prigodom, ministar je najavio izmjene Zakona o obrtu kako bi se omogućilo obrtnicima da ne odgovaraju cijelom svojom imovinom za obrt, kao što je praksa. - Samo je jedna milijarda kuna otišla na poticaje za male i srednje poduzetnike te obrtnike, to planiramo udvostručiti, izjavio je Maras. Obrtnicima namjeravaju od 2013. godine smanjiti stopu PDV-a, a granicu za sustav PDV-a podići na 230 tisuća kuna. - Jučer smo završili projekt Ministarstva i Hrvatske agencije za malo gospodarstvo koji će omogućiti promptno pomaganje obrtnicima - rekao je Maras.

Važnost obrta naglasio je i Heinrich Traublinger, predsjednik Obrtničke komore za Munchen i Gornju Bavarsku rekavši kako je obrtništvo pokretač inovacija, jamstvo gospodarskog uspjeha i blagostanja. Svečanosti je prisustvovao i predsjednik Hrvatske, Ivo Josipović koji smatra kako je obrt sjajan efekt za zaposlenje mladih ljudi. - Vremena se mijenjaju, razvijaju se nova znanja te treba prepoznati potrebu za obrazovanjem - rekao je Josipović.

16. svibanj 2024 23:42