Biznis i politika
StoryEditor

Kratohvil: Broj obrta u prošloj godini porastao je za više od deset tisuća

10. Siječanj 2024.
Dalibor Kratohvil

Broj obrta u prošloj godini porastao je za 10.027 ili 9,8 posto, pa ih je trenutačno u Hrvatskoj 112.180, istaknuo je u srijedu predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil na konferenciji za novinare, upozorivši i na glavne probleme obrtnika - nedostatak radne snage i nelojalnu konkurenciju, a osvrnuo se i na zabranu rada nedjeljom.

Od problema s kojima se suočavaju obrtnici naveo je i obrazovni sustav koji ne odgovara potrebama tržišta rada, odnosno neadekvatan sustav strukovnog obrazovanja, potrebu za poreznim rasterećenjem, zatim problem masovne proizvodnje i uvoza jeftine robe te povećanje cijena svih ulaznih troškova, što obrtnicima otežava poslovanje.

Podsjetio je i na problem vezan uz ograničenje rada nedjeljom, čime su, kako ističe, pogođene male obiteljske trgovine. U HOK-u smatraju da mali obrtnici trebaju imati pravo odabira hoće li ili neće raditi nedjeljom.

Vezano uz to, Kratohvil je iznio podatak da je u zadnjih pet godina zatvoreno 850 malih trgovina, a lani njih 120 te kazao kako će Ceh trgovine HOK-a s nadležnim institucijama nastaviti dijalog na temu ograničenja rada nedjeljom.

Govoreći o planiranim aktivnosti HOK-a u ovoj godini, kazao je kako će Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika nastaviti pregovore i dijalog s Ministarstvom zdravlja oko pojednostavljenja dozvola higijenskog minimuma te s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike o mogućnosti uvođenja povremenog i privremenog zapošljavanja kroz korištenje kupona za sezonski rad u poljoprivredi.

Među planiranim aktivnostima HOK-a za ovu godinu su i sufinanciranje nastupa obrtnika na domaćim i inozemnim sajmovima, zastupanje interesa obrtnika pred državnim tijelima, osnivanje Fonda solidarnosti, provođenje i razvoj strukovne izobrazbe, priprema i provedba projekatafinanciranih sredstvima EU itd.

25. travanj 2024 10:19