Hrvatska
StoryEditor

Državna su jamstva probijena za više od 280 milijuna kuna

03. Srpanj 2012.
Piše:
liderhrt

Prošlogodišnji državni proračun nije bio odraz potreba u gospodarskom i socijalnom smislu, nego je samo produbljivao krizu, poručila je danas Dragica Zgrebec u ime SDP-a, raspravljajući u Hrvatskom saboru o godišnjem izvještaju o izvršenju proračuna za 2011. te izvješću o njegovoj reviziji.

Nadica Jelaš (SDP) kazala je kako iz izvješća, odnosno njegove revizije proizlazi nebriga bivše HDZ-ove vlasti prema naplati državnih potraživanja, a državna su jamstva probijena za više od 280 milijuna kuna. Državna blagajna doista je nekima služila samo kao samoposluživanje, poručila je Jelaš. Srđan Gjurković je u ime HNS-a istaknuo kako su na prošlim parlamentarnim izborima birači pokazali što misle o HDZ-ovoj fiskalnoj i gospodarskoj politici. Izvješće o izvršenju proračuna nazvao je prikazom završnog čina bivše vlasti koja je u osam godina pokazala kako se ne vodi ispravna ekonomska i fiskalna politika, kako se ne vodi plan gospodarskog oporavka.

Martina Dalić je u ime HDZ-a branila proračun za 2011. godinu. Naglasila je kako je, unatoč teškoj gospodarskoj i financijskoj situaciji, deficit smanjen za 777 milijuna kuna i sveden je na 4,1 posto BDP-a, što je bilo na razini 2010. godine. Istaknula je da je lanjski proračun prvi put bio nominalno manji nego prethodni. Istina je da je proračun za ovu godinu prvi put planiran manji, ali od plana do realizacije dug je put, poručila je Dalić.

Igor Češek najavio je da HDSSB neće poduprijeti predložena izvješća, za koja je rekao: Dao Bog ne ponovilo se. Prošlogodišnji proračun nazvao je nerazvojnim i nesocijalnim te dodao da je Hrvatsku gurnuo u još dublju krizu. U izvješću koje je zastupnicima predstavio zamjenik ministra financija Boris Lalovac stoji da su ukupni prihodi realizirani u iznosu od 107,4 milijarde kuna. Prihodi od poreza bili su 61,1 milijardu kuna.

Rashodi su iznosili 121,4 milijarde kuna i bili su za 0,7 posto manji od planiranih te za 0,4 posto manji od rashoda u 2010. godini. Pritom su rashodi za zaposlene, od 22,8 milijardi kuna. bili veći za 2,1 posto u odnosu na 2010. Najveću stavku u rashodima ponovno su činile naknade građanima i kućanstvima, na što je utrošeno 64,7 milijardi kuna, uključujući rashode za mirovine od 34,9 milijardi kuna. Ukupni manjak državnog proračuna u 2011. godini iznosio je 14 milijardi kuna ili 4,1 psoto BDP-a, dok je ukupni manjak konsolidirane opće države bio 14,8 milijardi kuna ili 4,3 posto BDP-a.

30. travanj 2024 03:03