Hrvatska
StoryEditor

Financial Times: Otpis dugova u Hrvatskoj je predizborni potez

03. Veljača 2015.
Piše:
liderhrt

Ugledni britanski dnevnik Financial Times u članku o Hrvatskoj piše o odluci hrvatske vlade da 60.000 najsiromašnijih hrvatskih državljana oslobodi plaćanja dugova koji ne prelaze 35.000 kuna, napominjući da analitičari to smatraju populističkim predizbornim potezom uoči parlamentarnih izbora.

U članku pod naslovom "Otpis dugova za siromašne povezan je s izborima" se navodi da program "novi početak", koji je u Hrvatskoj počeo u ponedjeljak, prisiljava lokalne vlasti, komunalne tvrtke, telekome, porezne vlasti i banke da prebrišu dugove nekim Hrvatima na vlastiti trošak.

Autor ističe da je hrvatski premijer Zoran Milanović tu mjeru s kreditorima dogovorio prošlog mjeseca, a objavio je nekoliko dana nakon što je kandidat njegova SDP-a izgubio na izborima za predsjednika države, održanim u siječnju.

Pozivajući se na rezultate ispitivanja javnog mnijenja koje je provela agencija Ipsos Puls u prosincu, Financial Times svoje čitatelje upoznaje s podatkom da je potpora Milanovićevoj stranci za 8% manja od one koju uživa oporbena Hrvatska demokratska zajednica.

Spominjući da premijera ove godine očekuju parlamentarni izbori, Financial Times navodi da analitičari odluku o otpisu duga tumače kao potez kojim želi privući glasove birača.

- To je klasični primjer populizma uoči parlamentarnih izbora - prenosi FT izjavu glavnog ekonomista grupacije Standard Bank Plc Timothyja Asha.

Britanski dnevnik također prenosi ocjenu analitičara da će ta mjera preopteretiti lokalnu samoupravu i komunalne tvrtke te izazvati reakciju neredovitog plaćanja obveza kod drugih poreznih obveznika i klijenata.

- Pristojni ljudi koji redovito plaćaju svoje obveze već i sad podnose vrlo težak porezni teret u ovoj zemlji, koji će ovakvom odlukom postati još teži. Jedino što mogu učiniti je razmisliti o tome hoće li redovito plaćati i ubuduće - ocijenila je ravnateljica Instituta za javne financije u Zagrebu Katarina Ott, kako prenosi FT.

16. svibanj 2024 19:08