Hrvatska
StoryEditor

‘Grčić mora konzultirati županije o pitanju regionalnog razvoja‘

04. Listopad 2013.

Hrvatska zajednica županija je, u povodu današnjeg predstavljanja novog zakona o regionalnom razvoju u resornom ministarstvu, poručila kako se ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić o tom prijedlogu mora konzultirati s županima.

Upozoravajući kako o samom prijedlogu zakona oni kojih se to najviše tiče, ne znaju ništa, već saznaju iz medija, iz Zajednice županija navode kako ‘Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova opet donosi odluke bez uključenja županija, najvažnijeg partnera u planiranju ujednačenog regionalnog razvoja‘.

 - To je apsolutno neprihvatljiv i podcjenjujući odnos resornog ministarstva prema onima koji trebaju najviše doprinijeti na ovom području - istaknuo je Tomislav Tolušić, župan Virovitičko-podravske županije i novoizabrani predsjednik Hrvatske zajednice županija.

Napominje kako upravo kohezijska, odnosno regionalna politika predstavlja politiku ujednačenog regionalnog razvoja za koju je odvojeno oko 376 milijardi eura novog 7-godišnjeg proračuna EU, za koju županije mogu prijaviti projekte vrijedne više desetaka milijuna eura.

Dodaje kako se upravo na regionalnu politiku odnosi jedno od najvažnijih načela EU, načelo partnerstva i planiranje ujednačenog regionalnog razvoja po principu ‘odozgo prema gore‘. To se načelo, tvrdi Tolušić, ‘sustavno i opetovano krši od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU‘.

Navodi i kako su ‘opet saznali iz medija da Ministarstvo planira pet novih subregija, ali kakvu će ulogu imati te regije, hoće li biti statističkog ili nekog drugog oblika, to još ne znamo‘.

Smatra da je ministar Grčić trebao prije svega o ovom prijedlogu zakona raspravljati sa županima, koji uostalom zastupaju stanovništvo 20 županija u Hrvatskoj.

 - Mi smo pozivali i još uvijek pozivamo i ministra i premijera na partnersku suradnju u svim segmentima razvoja društva pa tako i za ujednačeni regionalni razvoj - ističe Tolušić.

Kaže i kako se prijedlozi reforme državne uprave pripremaju bez dijaloga i javne rasprave kroz koju bi se mogao unaprijediti postojeći teritorijalni model i provesti racionalizacija. Tim više, dodaje, što bilo kakve izmjene u najavljenom smjeru traže i izmjene Ustava Republike Hrvatske koji u članku 133. propisuje da su jedinice područne (regionalne) samouprave upravo županije.

Hrvatska zajednica županija se stoga zalaže za rješavanje ovog pitanja kroz dosljedniju provedbu decentralizacije uprave i fiskalne decentralizacije. Smatraju da su županije najvažnije institucije za decentralizaciju zemlje, što su, ocjenjuju, i dosad pokazale kroz uspješno obavljanje poslova vezanih za obrazovanje, zdravstvo te komunalnu i prometnu infrastrukturu, a pod zadnje i kroz pripremu projekata za EU fondove. Samim time dokazale su da se trenutačni teritorijalni ustroj mora samo unaprijediti, a ne u potpunosti mijenjati, drže u Hrvatskoj zajednici županija.

30. travanj 2024 08:08