Hrvatska
StoryEditor

HAMAG BICRO se decentralizira i zapošljava još djelatnika

26. Srpanj 2016.
Piše:
Ivana Tarnaj

Zbog povećanja opsega posla HAMAG BICRO namjerava, do kraja godine, sukcesivno, zaposliti još najmanje 61 osobu. Trenutno u HAMAG-u radi 119 ljudi, a posla je, kaže čelni čovjek agencije, Vjeran Vrbanec, deset puta više.

- Napravili smo analizu, nedostaje nam ljudi. Nadamo se da ćemo do 2017-te godine zaposliti 77 novih ljudi. Nadamo se mladima koji su visoko obrazovani, koji govore strane jezike, pa čak nam niti iskustvo nije toliko  bitno, jer sve se može naučiti u hodu - rekao je Vrbanec. Trošak zapošljavanja i isplate plaća tim novozaposlenim osobama također će, u omjeru od nekih 80 posto, biti sufinancirano iz EU fondova. Ujedno je najavio kako će se HAMAG BICRO uskoro decentralizirati. Tako će ova agencija, koja je ključan instrument za dodjelu, provedbu, nadgledanje projekata koji se sufinanciraju, mahom iz EU fondova, biti dostupna na više lokacija u Hrvatskoj.

- Imat ćemo ispostave u svakoj Županiji. Spustit ćemo se na lokalne razine kako bismo bili dostupni svakom poduzetniku. Nitko iz primjerice Dubrovnika, Istre, Iloka neće morati dolaziti u Zagreb. Koristiti ćemo usluge regionalnih razvojnih agencija i za to smo osigurali sredstva iz Europske Unije u 100 postotnom iznosu- dodao je.

Ministar poduzetništva Darko Horvat pojasnio je i kako su od strane Ministarstva svim Županijama poslali naputak da napuste stari model sufinanciranja kamata po kreditima poduzetnika, te ta sredstva preusmjere u regionalne razvojne agencije, čiju će postojeću infrastrukturu koristiti i HAMAG.

- Osigurali smo i 10 milijuna eura iz EIB-a, za tu nakanu, ukoliko nam dođe prevelik broj prijava, a spremni smo pozvati i komercijalne banke u pomoć- otkriva Horvat. Tehnički ministar poduzetništva planira također zaposliti 12 novih ljudi u Ministarstvu, kakao bi oformio posebno tijelo, Upravu za EU projekte, koji će analizirati projekte i nadgledati njihovu provedbu u praksi.

27. travanj 2024 23:38