Financije
StoryEditor

Otvaraju se novi zajmovi za obrtna sredstva iz strateškog plana zajedničke poljoprivredne politike

11. Travanj 2024.
Vjeran Vrbanec, Hamag Bicro

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede stavlja na raspolaganje poljoprivrednicima novi financijski instrument ‘Obrtna sredstva SP ZPP‘ koji je sufinanciran iz sredstava Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. U okviru ovog Programa HAMAG-BICRO će subjektima malog gospodarstva u poljoprivrednom i prerađivačkom sektoru izravno odobravati zajmove za financiranje obrtnih sredstava u skladu s uvjetima Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. – 2027. godine (SP ZPP).

Namjena zajma je financiranje obrtnih sredstava, odnosno financiranje troškova redovnog poslovanja (priprema sjetve, proizvodnje, sirovine i materijal, ostali proizvodni troškovi i sl.). Maksimalni iznos zajma za obrtna sredstva je 25 tisuća eura uz kamatnu stopu od 0,50 posto.

Predviđena alokacija za 2024. godinu iznosi 6.705.882 eura, a raspodijeljena prema vrstama Intervencija (vrstama ulaganja):

 - 73.10.FI – FI_Potpora za ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju – 4.705.882 eura

- 73.11.FI – FI_Potpora za ulaganja u preradu poljoprivrednih proizvoda - 1.000.000 eura

- 73.14.FI – FI_Razvoj poslovanja u ruralnim područjima – 1.000.000 eura

Zahtjevi za pojedinu vrstu Intervencije (vrstu ulaganja) zaprimat će se do iskorištenja predviđene alokacije za tu vrstu Intervencije.

Zaprimanje zahtjeva za zajmove kreće u petak, 12. travnja 2024. u 12h putem on-line obrasca na službenim internetskim stranicama HAMAG-BICRO-a.

Cilj ovih financijskih instrumenata je povećanje dostupnost zajmova subjektima malog gospodarstva uz smanjenje kamatne stope i smanjenje razine potrebnih sredstava osiguranja.

Uvjeti programa i popis potrebne dokumentacije za prijavu objavljeni su na službenim internetskim stranicama HAMAG-BICRO-a.

21. svibanj 2024 08:39