Hrvatska
StoryEditor

Hoteli Maestral s dobiti od 10,28 milijuna kuna

27. Listopad 2015.

Dubrovačka tvrtka Hoteli Maestral u prvih je devet mjeseci ostvarila dobit od 10,28 milijuna kuna, što je porast za 10,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i 20 posto više u odnosu na isto razdoblje 2013. godine, objavili su Hoteli Maestral putem Zagrebačke burze.

Time Hoteli Maestral, tvrtka u većinskom državnom vlasništvu, nastavlja niz dobrih sezona u kojima je poslovala pozitivno, ali i ‘čekanje‘ novog strateškog partnera/vlasnika i investitora. Naime, do 9. studenoga je otvoren javni poziv Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) za iskazivanjem interesa za kupnju većinskog državnog dioničkog udjela (68,26 posto dionica) u toj hotelskoj kući. 

Država je u zadnjih 15-ak godina nekoliko puta i na različite načine tražila kupce za Hotele Maestral, no dosad bez uspjeha. Aktualni je javni poziv ujedno treći u zadnjih godinu i pol dana, jer na prethodna dva, unatoč velikom zanimanju i nekoliko pisama namjere, ipak nitko u konačnici nije dao obvezujuću ponudu.

Po podacima iz devetomjesečnog izvješća, u Hotelima Maestral je u prvih devet mjeseci ostvareno jedan posto više noćenja ili gotovo 130 tisuća noćenja, a dolazaka turista je bilo osam posto više nego u istom lanjskom razdoblju. U devet mjeseci je prosječna stopa zauzetosti soba bila 53 posto, a zauzetost kreveta u danima rada 80 posto.

 Ukupni prihodi Hotela Maestral u prvih su devet mjeseci porasli za 1,4 posto, na 46,25 milijuna kuna. 

 Na to je, kako kažu iz te tvrtke, prije svega utjecalo povećanje cijene i noćenja za jedan posto te dva posto bolji rezultati u vanpansionskoj potrošnji gostiju.

Istodobno, ukupni rashodi su smanjeni za jedan posto, na 36 milijuna kuna. 

Pritom su financijski rashodi, koji su iznosili 2,6 milijuna kuna, bili 13 posto manji nego u razdoblju siječanj-rujan prošle godine. 

Troškovi osoblja od 15,8 milijuna kuna već dvanaesti kvartal padaju zahvaljujući provođenja programa restrukturiranja, ističu iz Hotela Maestral. Zadnji dan rujna ove godine Hoteli Maestral su zapošljavali 134 stalna radnika, dok ih je na isti dan prošle godine bilo 145.

28. siječanj 2023 17:51