Hrvatska
StoryEditor

Hrvatska ide u EDP, deficit 17 milijardi kuna

20. Rujan 2013.

Hrvatska, nema sumnje, ulazi u Proceduru prekomjernog deficita (Lider o cijeloj proceduri piše upravo u ovotjednom broju) - krajem rujna Eurostatu ćemo dostaviti podatke o proračunskom deficitu i dugu opće države, no s obzirom na to da će deficit do kraja godine iznositi oko 17 milijardi kuna (sedam više od planiranog) gotovo automatski potpadamo pod EDP.

Europska komisija neće tražiti od nas niti će nam napisati crno na bijelo koje su konkretne stavke koje moramo rezati (u Ministarstvu financija naglašavaju kako rezanje rashoda nije jedini način smanjenja deficita, i na prihodima se još nešto može izvući) nego će nam odrediti koliko mora iznositi ‘fiskalni napor‘ i u kojem roku ga moramo izvršiti. 

Unatoč deficitu stanje je u državnoj riznici potpuno uredno i sve se obveze prema proračunskim korisnicima podmiruju u roku, doznaje se iz Ministarstva financija.Ministarstvo se već četvrti mjesec zaredom ne koristi unutarmjesečnim bankarskim kreditima, a idućega tjedna neće biti niti aukcije trezorskih zapisa (na naplatu stiže 400 milijuna kuna koje će se vratiti iz redovnog poslovanja, a ne novim dugom), poručuju iz Ministarstva. 

Prema preliminarnim podacima Ministarstva financija, ukupni manjak u državnom proračunu na kraju kolovoza ove godine iznosio je 13 milijardi kuna ili 2,8 milijardi više od plana. S druge strane, prihodi su dosegnuli 70 milijardi kuna, što je, unatoč fiskalizaciji, 3,5 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. Ukupni su rashodi (83 milijarde) četiri posto viši, ukupni su porezni prihodi (40,5 milijardi) 4,8 posto manji nego lani, pri čemu su najviše podbacili prihodi od poreza na dobit (podbačaj je posljedica toga što se tvrtke odlučuju na reinvestiranje dobiti, s obzirom da je tada dobit neoporeziva).

Podbacili su i prihodi od PDV-a - u prvih osam mjeseci smanjeni su 1,3 posto, na 26,4 milijarde kuna, i to ponajviše zbog izostanka prihoda od PDV-a pri uvozu (sada se taj udar polako ublažava, jer se uvezena roba prodaje na hrvatskom tržištu i PDV od te prodaje ulazi u proračun).

Fiskalizacija očito nije puno ‘popravila‘ proračun unatoč tome što su rezultati odlični, barem tako doznajemo u Ministarstvu - samo su u srpnju ugostitelji iskazali 65 posto više prometa nego lani, trgovci oko 38 posto. U prvih šest mjeseci trgovci i ugostitelji su prijavili sedam milijardi kuna više oporezivih isporuka u odnosu na isto vrijeme lani dok ukupna razlika u svim djelatnostima iznosi čak 13 milijardi kuna. .

27. travanj 2024 17:09