Hrvatska
StoryEditor

Hrvatska odlučuje o sastavu Sabora, Bandić očekuje da Hrvatima prorade "klikeri"

11. Rujan 2016.
Piše:
lider.media

U Hrvatskoj su se u nedjelju u 7 sati otvorila birališta na kojima 3, 74 milijuna birača po drugi put u samo deset mjeseci odlučuje o sastavu Hrvatskoga sabora i o tome tko će imati priliku sastaviti novu hrvatsku vladu. U inozemstvu se glasuje drugi dan. Biračka mjesta u Hrvatskoj su otvorena u 7 sati, zatvaraju u 19 sati.

Prvi među političarima kandidatima za premijera glasovao je čelnik Koalicije za premijera, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Oko devet sati na "svojim" biralištima bili su i Vlaho Orepić te Ivan Vilibor Sinčić.

- Oko izbora, očekujem da ‘proradi kliker‘ hrvatskim ljudima i da iziđu na izbore danas u što većem broju i da se prvi put nakon 26 godina dogode istinske promjene, rekao je Bandić poručivši građanima "neka glasaju za bolju budućnost, a ne za bolju prošlost", rekao je Bandić.

Prve nepotpune izborne rezultate DIP će objaviti u nedjelju u ponoć, tekuće rezultate objavljivat će od 22 sata na svojoj službenoj stranici. Podatke odazivu objavit će u podne i u 17 sati.

Za 151 zastupničko mjesto natječe se oko 2.500 kandidata, prosječno starih 47, 5 godina. Biračima se u jedanaest jedinica nudi 177 listi i 29 kandidata u XII. manjinskoj jedinici. Drugi su tom parlamentarni izbori na kojima će birači koristiti preferencijski glas, na listi za koju će glasovati moći će zaokružiti i ime kandidata kojemu daju prednost, to jest preferiraju ga u odnosu na sve druge. Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste, ima prednost pred ostalima, neovisno gdje je smješten na listi.

29. travanj 2024 13:32