Hrvatska
StoryEditor

Hrvatski kupci nemaju povjerenja u online trgovce

12. Ožujak 2015.

- Trideset pet posto stanovnika Hrvatske susrelo se s nepoštenom , zavaravajućom ili lažnom poslovnom praksom na internetu, a 25 posto kupilo je nešto što je na kraju ispalo lažno - rekao je Jan Sulik, voditelj Službe za razvoj elektroničkog poslovanja ministarstva gospodarstva na konferenciji ’Internet trgovina i potrošači’ održanoj u prostorijama Hrvatske gospodarske komore.

Nadalje, 32 posto Hrvata nikada nije ništa kupilo preko interneta, dok njih 29 posto nikada nije niti koristilo internet, govori isto istraživanje čije je rezultate objavio Sulik.

– Želimo da Hrvati koji kupuju proizvode online putem kupuju od domaćih tvrtki. Hrvatska je trenutno zadnja u EU po povjerenju koje kupci imaju u domaće online trgovce. To je nedopustivo - izjasnio se o istom problemu Vedran Kružić, pomoćnik ministra gospodarstva.  

Također, spomenuto istraživanje govori kako čak 63 posto potencijalnih kupaca napusti stranicu zbog sumnje u njenu sigurnost. No nije sve tako crno. Hrvatska je treća u EU po broju srednjih i malih poduzeća koji se bave internet prodajom, a prisutnost poduzeća svake godine sve više raste. Danas 29 posto od ukupnog broja prijavljenih poduzeća posjeduje vlastitu internet stranicu, a  njih 15 posto koristi društvene mreže.

Raste i broj online kupaca, no još je to daleko od europskog prosjeka gdje se svaki drugi ispitanik koristi ili koristio nekim oblikom online kupnje. Kod nas je ta brojka nešto manja od 30 posto. Zanimljivo je kako u Danskoj više ljudi kupuje preko interneta, nego se u Hrvatskoj uopće koristi njime.

Na učestala kršenje zakona koja se događa kod ovakvog oblika prodaje upozorila je Smiljka Selanec, voditeljica Službe za zaštitu ekonomskih interesa potrošača ministarstva gospodarstva.

- Istraživanje Sweep 2014 pokazalo je kako većini stranica nedostaju podaci o postojanju zakonskog jamstva. Od 25 ispitanih trgovaca , kod njih 19 zabilježene su nepravilnosti, a sveukupno je zabilježeno čak 35 prekršaja. Niti poslovni subjekti, niti web dizajneri ne znaju koje uvjete stranice trebaju ispuniti - zaključila je Selanec na konferenciji koja je održana povodom Svjetskog dana zaštite potrošača.

27. travanj 2024 04:21