Hrvatska
StoryEditor

HUP i SSSH potpisali ugovor o suradnji, evo što su dogovorili

29. Siječanj 2015.
Piše:
lider.media

Hrvatska udruga poslodavca i Savez samostalnih sindikata Hrvatske potpisali su Sporazum o bipratitnoj suradnji što je, kako su istakli, važan korak i uporište za jačanje kvalitete socijalnog dijaloga.

Projekt BATOS sufinacira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a uz HUP i SSSH u njemu sudjeluje Udruga poslodavaca Slovenije, dok su pridruženi partneri Međunarodna organizacija poslodavaca, Sindikat metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat, Sindikat graditeljstva Hrvatske, Sindikat turizma i usluge Hrvatske, te Nezavisni hrvatski sindikat.

Prilikom potpisivanja ugovora predsjednica HUP-a Gordana Deranja iskazala je da je ovo jedna nova stranica u suradnji poslodavaca i sindikata.

- Bipartitni socijalni dijalog dio je aktivnosti koje će gospodarstvo učiniti naprednijim i konkurentnijim i koje će društvo učiniti stabilnijim i pravednijim. Nedostatak raspravne kulture, argumentiranog i konstruktivnog dijaloga ima snažan negativni utjecaj na društvo – rekla je Deranja.

Istaknula je da su i sindikati i poslodavci prepoznali potrebu unaprjeđenja socijalnog dijaloga i da su se ovim ugovorom obvezali na da će raditi na tim pitanjima. Mladen Novosel, predsjednik SSSH istaknuo je pak važnost bipartitnog dijaloga.

- Mi smo prirodni partneri jer vjerujemo u nužnost socijalnog dijaloga. Mi najbolje poznajemo situacije iz prakse i znamo kako ih možemo rješavati. Naravno da se nećemo oko svih stvari složiti i da će biti različitih mišljenja, ali ovo je nabolji put da rješimo probleme koje nas zajedno muče. Zajedno ćemo predlagati i pokušati učiniti situaciju boljom za jednu i drugu stranu – rekao je Novosel.

Potporu je dao i ministar rada i socijalnog sustava Mirando Mrsić.

- Nadamo se da će iz bipartitne suradnje izaći kvalitetni prijedlozi reforma za Vladu koje bi onda imala kvalitetnija i bolja rješenja. Mi dajemo punu podršku ovom projektu i nadamo se da će suradnja zaživjeti u potpunosti – rekao je Mrsić.

28. travanj 2024 13:56