Hrvatska
StoryEditor

Iskusili vožnju u alkoholiziranom stanju

03. Siječanj 2013.

Edukativan program ‘Tko pije, taj ne vozi‘ prošlo je 6.157 vozača u 107 hrvatskih autoškola i gotovo svi polaznici smatraju da su nakon edukacije svjesniji opasnosti vožnje pod utjecajem alkohola, priopćeno je danas iz Karlovačke pivovare.

Taj program pod pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova RH, kao dio Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, provele su Karlovačka pivovara i Hrvatske autoškole, u suradnji s psihologom Tomom Kišićem. Uz predavanja provele su se i praktične vježbe vožnje s naočalama koje simuliraju vožnju u alkoholiziranom stanju, a koje je autoškolama kupila Karlovačka pivovara.

Kroz vrednovanje edukacije 98 posto njih smatra da je projekt ‘Tko pije, taj ne vozi‘, koji je započeo u ožujku 2012., te se proveo u 107 autoškola širom Hrvatske, dobar način edukacije, pa je 96 posto polaznika izjavilo je da im je iskustvo vožnje s naočalama koje simuliraju vožnju u alkoholiziranom stanju pomoglo bolje razumjeti opasnosti koje vrebaju tijekom vožnje pod utjecajem alkohola, a 94 posto smatra da će im to pomoći u donošenju odluke da ne voze ako su konzumirali alkohol.

Naime, polaznici uz specijalne naočale, pod paskom instruktora, vozili su automobil brzinom od tek nekoliko kilometara na sat, ali s oslabljenim vidom i suženim vidnim poljem, što je uobičajena reakcija ljudskog organizma na i najmanji unos alkohola, te je, piše u priopćenju, predsjednik udruge Hrvatskih autoškola Nikola Vidaković kazao da im je takva edukacija pružila priliku da ‘iskuse‘ vožnju u alkoholiziranom stanju i to su iskustvo ponijeli sa sobom iz autoškole zajedno s vozačkim dozvolama.

Vidaković se zato, kako piše u priopćenju, zahvalio Karlovačkoj pivovari što je autoškolama omogućila nabavku naočala.

Projekt je pokrenula Karlovačka pivovara kao dio svog trajnog programa promoviranja odgovorne konzumacije alkohola i nulte tolerancije prema vožnji podutjecajem alkohola.

- Kao kompanija koja proizvodi pivo smatramo da je važno kontinuiranopromovirati odgovorno konzumiranje alkohola i kontinuirano radimo na promociji odgovornog razmišljanja i ponašanja ljubitelja piva, izjava je predsjednika UpraveKarlovačke pivovare Alexandera Gerschbachera koja se citira današnjim priopćenjem.

28. travanj 2024 23:43