Hrvatska
StoryEditor

Ivić Pašalić predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK

04. Svibanj 2016.
Piše:
lider.media

Ivić Pašalić, predsjednik nadzornog odbora Mundus Viridisa izabran je za predsjednika Udruženja drvno-prerađivačke industrije Hrvatske gospodarske komore, za razdoblje od 2016. do 2020. godine, većinom glasova okupljenih članova Udruženja.

Glasovalo je ukupno 227 tvrtki. Pašalić je dobio 145 glasova, drugoplasirani kandidat i dosadašnji predsjednik Udruženja i predsjednik uprave Spin Valisa Zlatko Jelčić skupio je 81 glas, dok je jedan glasački listić bio nevažeći.

„Za mjesec dana bit će gotova Strategija drvne industrije našeg Udruženja i nakon toga uputit ćemo svoje zahtjeve Vladi RH“, poručio je Pašalić nakon izbora dodavši da tvrtke moraju biti partneri donositeljima odluka, a ne njihove sluge. Sve je gospodarstvenike pozvao na još bolju suradnju, naglasivši važnost Komore koja udružuje poduzetnike koji imaju iste probleme, a kroz organizirano djelovanje mogu se boriti za svoje interese odnosno boljitak cijele industrije.

Kazao je i kako se kandidirao zbog odnosa države prema drvoprerađivačkom sektoru. „Dosta mi je neznanja i bahatost zbog kojeg naše tvrtke svakodnevno propadaju i toga da ne vrijede jednaka pravila za sve. Ne smijemo više biti taoci i ništa ne činiti, zajednički možemo izboriti promjene“, rekao je Pašalić. U predstavljanju svoga programa rada upozorio je na loš položaj drvoprerađivačke industrije, istaknuvši da su ključni problemi nabava sirovina i izvoz trupaca umjesto finalnih proizvoda, rabatna politika, niske kvote kogeneracije na biomasu, loš tečaj kune koji nije stimulativan za izvoznike te antipoduzetnička klima. Osvrnuo se i na loš tretman Hrvatskih šuma prema domaćim drvoprerađivačima.

„Novom predsjedniku Udruženja bit ću podrška u provođenju zajedničkih strategija i ciljeva cijele naše industrije. Veliki je posao pred nama i samo zajedničkim radom možemo uspjeti nametnuti se visokoj politici i politikama“, kazao je Jelčić.

Za zamjenicu predsjednika Udruženja izabrana je Martina Ravlić Janković iz tvrtke Slavonija D.I., a za potpredsjednike Željko Čebuhar iz Udruge malih pilanara Primorsko - goranske županije, Ivica Katalinić iz Pilane Krasno i Saša Presečki iz A. M. S. – Biomasa. Izbori su provedeni temeljem Statuta HGK i Poslovnika o radu Udruženja.  U izbornom procesu oko kandidiranja kandidata su mogle sudjelovati sve tvrtke članice koje pripadaju drvoprerađivačkom sektoru.

Inače, drvna industrija najveći je neto izvoznik u Hrvatskoj, a u 2015. je izvezla proizvoda za 1,1 milijardu eura. U ovoj industriji izravno je zaposleno oko 20.000 ljudi, a neizravno više od 50.000.

28. travanj 2024 18:22