Hrvatska
StoryEditor

Izabrani članovi Predsjedništva i potpredsjednici SDP-a

02. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

Tri tjedna nakon što su po načelu jedan član, jedan glas potvrdili Zorana Milanovića za predsjednika stranke, SDP-ovci su na stranačkoj izbornoj konvenciji glasovali za potpredsjednike te članove Predsjedništva i Glavnog odbora.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić dobio je najviše glasova u prvom krugu (1532) gdje su izasalanici birali 17 članova Predsjedništva od 34 kandidata, slijedi Bernardić sa 1472, Zlatko Komadina osvojio je 1458 glasova, a četvrti je Gordan Maras (1429). Tako Komadina ostaje u vodstvu stranke iako su ga nakon ostavke u Vladi mnogi već otpisali. No, zato u Predsjedništvo nije ušao ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić već će dalmatinsku regiju predstavljati Arsen Bauk (1326) te Branko Grčić (1127). U Predsjedništvo nije ušao ni riječki gradonačelnik Veljko Obersnel. Mjesto u Predsjedništvu osvojili su još Neven Mimica (1291), Milanka Opačić (1153), vukovarski gradonačelnik Željko Sabo (1075) te ministri Siniša Hajdaš Dončić (1059), Mirando Mrsić (1056), Željko Jovanović (999), predsjednik Sabora Boris Šprem (983), Biljana Borzan (858), gradonačelnik Jastrebarskog Mihael Zmajlović (801), Marina Lovrić Merzel (540) i Vedran Babić (394).

Rajko Ostojić i Gordan Maras novi su potpredsjednici SDP-a, a na toj stranačkoj dužnosti ostaju Milanka Opačić i Zlatko Komadina, odlučili su stranački delegati. Ostojić je dobio 1216 glasova delegata, Maras 1094 glasa, Opačić 850, a Komadina 834 glasa. Osim njih za potpredsjednike su se kandidirali i Arsen Bauk, Branko Grčić, Željko Jovanović i Mirando Mrsić.

Konvenciju je otvorio Zoran Milanović čestitavši stranačkim kolegama na pobjedi. Poručio je kako je SDP srce dobrih promjena, zatraživši od građana i članova svoje stranke razumjevanje i malo strpljenja da te promjene postanu i vidljive. Podnoseći izvješće o radu stranke u posljednje četiri godine Milanović je istaknuo da je SDP u ovih 20 godina pokazao sposobnost i dobru procjenu u kojem trenutku se treba mijenjati, na koji način, kojim intenzitetom i dinamikom, te da je bio srce dobrih promjena i 1990., i 1995., i 2000. i 2007.

Bitno je, naglasio je, da uredimo svoju budućnost po svojim pravilima i napravimo modernu, energičnu i jaku Hrvatsku, ali i da shvatimo da ćemo, ako se ne budemo mijenjali, biti neuspješni i da će nas frustrirati taj neuspjeh i stagnacija. Milanović je naglasio kako u ovom trenutku Europi nedostaje energije te jakih upravljačkih mehanizama i poluga za izlazak iz krize, i to upravo zato što se teško prihvaćaju promjene.- Izazovi koji su pred nama realno su puno manji od onih prije 20 godina, ali su ozbiljni jer nas definiraju ili kao samozadovoljnu, što je jako opasno, malu i relativno uspješnu ili neuspješnu zemlju, ili kao još uvijek malu, ali dinamičnu, inteligentnu snalažljivu zemlju koja igra po pravilima, ali je u stanju svojom energijom, inovativnošću i inteligencijom svojih ljudi mijenjati pravila i postavljati nova - poručio je Milanović SDP-ovcima.

SDP-ovi delegati jednoglasno su podržali njegovo izvješće o radu stranke te izmijenili Statut SDP-a. Izmjenama se, među ostalim, broj članova Predsjedništva povećava s 10 na 18, broj potpredsjednika s dva na četiri, a umjesto nadzornih odbora u lokalne i regionalne stranačke organizacije uvodi se statutarna komisija.Nakon izbora radnih tijela konvencije, delegatima SDP-a obratili su se i gosti -predsjednik HNS-a Radimir Čačić, IDS-a Ivan Jakovčić, HSU-a Silvano Hrelja te potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac. Čačić je istaknuo kako je zadnji trenutak za dobre promjene. U ime HNS-a SDP-ovce je pozdravio kao prijatelje s kojima članovi njegove stranke dijele iste vrijednosti. Osobno ću učiniti sve da to bude, kako se kaže u ‘Casablanki‘, ‘početak jednog divnog prijateljstva‘, početak jedne serije pobjeda koja je potrebna ovoj zemlji, rekao je. Imamo kvalitetne partnere i u IDS-u i HSU-u i ne vidim nijedan razlog da ne postignemo dobar rezultat, poručio je Čačić. Jakovčić je istaknuo da su SDP i IDS u ovih 20-ak godina imali i uspona i padova u međusobnim odnosima, ali da su ti odnosi danas takvi da nikada nisu bili bolji.

Da je SDP danas najvažnija stranka koalicije naglasio je i Silvano Hrelja, izrazivši zadovoljstvo odnosima u vladajućoj koaliciji. Naglasio je da je gospodarska situacija u Hrvatskoj teška, da hrvatski građani podnose žrtve, a da su veterani u podnošenju žrtava i ‘prvaci svijeta u preživljavanju‘ upravo umirovljenici. U svom obraćanju Pupovac je istaknuo da u vladajućoj koaliciji vidi namjeru da u hrvatsko društvo uvede više socijalne pravde te vrati povjerenje u mogućnosti rasta i napretka.

29. travanj 2024 01:37