Hrvatska
StoryEditor

Janaf bi za isplatu dividende izvojio 66,6 milijuna kuna

17. Ožujak 2016.

Dividenda bi tako iznosila 66,10 kuna po dionici, a tražbina za njenu isplatu dospjela bi 15. rujna. Pravo na dividendu imali bi dioničari upisani u registra Središnje klirinško depozitarnog društva 5. rujna.

Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda (Janaf) predložit će glavnoj skupštini da se od 233,6 milijuna kuna prošlogodišnje neto dobiti najveći dio ostavi u zadržanoj dobiti, a 66,6 milijuna kuna isplati kao dividenda, objavljeno je u četvrtak iz Janafa.  

Uprava i Nadzorni odbor objavili su putem Zagrebačke burze da glavnoj skupštini predlažu odluku o raspodjeli dobiti za poslovnu 2015. godinu, a izdvajanje najvećeg dijela dobiti u zadržanu dobit obrazlažu potrebom osiguranja vlastitog novca za ulaganja u dugotrajnu materijalnu imovinu.

Dobit Janafa u prošloj je godini iznosila 233,6 milijuna kuna, a Uprava i Nadzorni odbor predlažu da se od toga 11,7 milijuna kuna izdvoji u zakonske pričuve, 155,3 milijuna kuna ostavi u zadržanoj dobiti, dok bi se 66,6 milijuna kuna isplatilo kao dividenda. Dividenda bi tako iznosila 66,10 kuna po dionici, a tražbina za njenu isplatu dospjela bi 15. rujna. Pravo na dividendu imali bi dioničari upisani u registra Središnje klirinško depozitarnog društva 5. rujna. Kako se navodi u prijedlogu, Janaf se već nekoliko godina nalazi u intenzivnom investicijskom ciklusu koji će se nastaviti i u idućim razdobljima.

- Planom za 2016. godinu predviđena su investicijska ulaganja u iznosu od 552,7 milijuna kuna, ističu iz Janafa.

Naglašavaju i da je, uz daljnju modernizaciju i održavanje naftovodnog i skladišnog sustava u cilju povećanja sigurnosti ljudi i opreme te zaštite okoliša, započet projekt dogradnje Terminala Omišalj čime se otvaraju nove poslovne mogućnosti za tvrtku.  Iz Janafa navode i kako ukupna vrijednost ugovorenih, a neizvršenih radova na kraju prošle godine iznosi 323,3 milijuna kuna, a vrijednost investicija u tijeku na zadnji dan prošle godine iznosi 338,6 milijuna kuna.

- Uvažavajući potrebu osiguranja vlastitih novčanih sredstava za ulaganje u dugotrajnu materijalnu imovinu društva, predloženo je da se 155,3 milijuna kuna rasporedi u zadržanu dobit, a 66,6 milijuna kuna da se rasporedi za isplatu dividende (66,10 kuna po dionici), navodi se u odluci koju će Uprava i Nadzorni odbor predložiti glavnoj skupštini.

Janaf je danas objavio i revidirane konsolidirane i nekonsolidirane financijske izvještaje za prošlu godinu, u kojoj je ta tvrtka, kako se navodi, ostvarila nadprosječno dobre poslovne rezultate s porastom ukupnih prihoda od 52 posto u odnosu na 2014. godinu. Bruto dobit Janafa u prošloj godini iznosi 292,2 milijuna kuna, što je porast od 147 posto u odnosu na godinu prije, dok je neto dobit porasla za 133 posto, na 233,6 milijuna kuna.

Ukupna ulaganja u investicije u petogodišnjem razdoblju iznosila su 1,04 milijarde kuna te je veliki dio planiranih investicija iz tog razdoblja i završen, navodi se u priopćenju Janafa o objavi izvješća za prošlu godinu. Janaf je krajem 2015. sklopio nove ugovore o transportu nafte te skladištenju nafte i naftnih derivata za 2016. godinu čija ukupna vrijednost iznosi približno pola milijarde kuna (oko 500 milijuna kuna), što nedvojbeno ukazuje na nastavak rasta poslovnih aktivnosti, ističu iz te tvrtke.

27. travanj 2024 09:42