Hrvatska
StoryEditor

Javni bilježnici brane Sudski registar od ministra Vrdoljaka

19. Rujan 2015.

Najviše boli kad te udare po džepu. Pa se onda krene lobirati i pritom se koristi raznoraznim argumentima.

Umjesto poštenog priznanja: ‘uzimate nam našu lovu koju smo dosad zarađivali’, lobisti izmišljaju sve i svašta, i postaju besplatni zagovornici raznih skupina. Njihovih akrobacija ne bi se postidio ni Kovačićev fiškal Jakob Podgorski.

Tako se HUB nedavno u slučaju ‘švicarac’ postavio kao zaštitnik socijalnih slučajeva (koje su stvorili sami bankari), a Javnobilježnička komora ponudila je (besplatnu!) pravnu pomoć – Sudskom registru.

Naime, šefica javnih bilježnika Lucija Popov s pravom je osjetila da će njezin ceh biti pogođen novom procedurom osnivanja tvrtki putem interneta koju je najavilo Vrdoljakovo Ministarstvo gospodarstva. No nije to argumentirala smanjenjem zarade javnih bilježnika, već brigom za funkcioniranje sustava. Javnim bilježnicima smeta liberalizacija, koja je, tvrde, pokrenula posljednju svjetsku gospodarsku krizu. (Srećom, Hrvatska to nije osjetila – jer je uvjerljivo najreguliranija država u EU...)

Strah je bilježnike i da bi osnivanje tvrtki bez provjere identiteta osnivača dovelo u pitanje i sigurnost Sudskog registra, i predlažu provjeru putem videolinka. Koju bi i dalje obavljali javni bilježnici. I naplaćivali. Zaista, dosadašnja je praksa (pa i putem videolinka) najsigurnija. Upravo je predani rad javnih bilježnika spriječio osnivanje 15.000 fantomskih tvrtki bez zaposlenih, ali s dugovima koje sada idu u stečaj. Javni su bilježnici bili na prvoj liniji obrane gospodarskog sustava od muljatora koji bi jednu tvrtku ostavili u dugovima, a nastavili poslovati preko novootvorene; eventualno preko zeta ili punice. Nemilice su sprečavali takvu rabotu. Stoga, blago Orsatu Miljeniću, i svima onima koje, ni krive ni dužne, brane besplatni fiškali u procesu fiškalizacije Hrvatske.     

28. travanj 2024 22:59