Hrvatska
StoryEditor

Kajin: Radnicima je bilo bolje prije 90-tih

13. Lipanj 2013.
Piše:
liderhrt

Sabor raspravlja o izmjenama Zakona o radu. Predviđeno je da poslodavci prvi ugovor o radu na određeno vrijeme s radnikom mogu sklopiti bez vremenskog ograničenja, dok drugi i svaki sljedeći ugovor na određeno s istim radnikom i za isto radno mjesto neće moći biti sklopljen na dulje od tri godine.

Vlada smatra da će takvim rješenjem poslodavcima omogućiti zapošljavanje radnika na određeno vrijeme u trajanju duljem od tri godine, a radniku ojačati sigurnost.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić pojasnio je kako je sa socijalnim partnerima usuglašeno maksimalno trajanje prekovremenog rada od osam sati tjedno, a ne kao dosad 32 sata mjesečno. Smanjuje se i minimalno trajanje odmora radnika između smjena, s 10 na osam sati što je, po Mrsićevoj ocjeni, važno poslodavcima u turizmu. Poslodavcima se olakšava otkazivanje ugovora o radu tijekom probnog rada - predlaže se da se neuspjeh probnog rada uvede kao posebno opravdan razlog za otkaz ugovora o radu. Radne knjižice, rekao je Mrsić, od 1. srpnja odlaze u povijest jer Europska unija (EU) ne poznaje radnu knjižicu kao institut.

- Ne smatram se jugonostalgičarom ili anacionalnim tipom, no nikad seljaku i radniku neće biti bolje nego što mu je bilo do 1990 - ustvrdio je nezavisni Damir Kajin. HDZ-ovac Dujomir Marasović odgovorio mu je kako tvrdnje da je u bivšoj Jugoslaviji bilo bolje nisu istinite. - Zašto je propalo selo? Tito je pobio 300 tisuća momaka, a kad je došla kriza one koji su ostali pustio je van jer da ih nije pustio kao kanibali bi pojeli jedni druge - replicirao je Marasović nakon čega ga je predsjedavajući Josip Leko opomenuo.

Laburisti, kako je rekao Zlatko Tušak, neće podržati predložene zakonske izmjene. Ovo je već druga izmjena ove vlade, a najavljena je i treća. Sve te izmjene zadiru u prava radnika, a nisu u cilju poboljšanja njihove sigurnosti, rekao je Tušak. Posebno se osvrnuo na pitanje probnog rada. Reagirao je Dujomir Marasović rekavši kako obrana rigidnog radnog zakonodavstva neće dovesti kapital u Hrvatsku. Vlada vozi u krivom smijeru, brod tone, a orkestar svira, rekao je rekao je HDZ-ovac Đuro Popijač. HNS-ovac Petar Baranović ustvrdio je kako u sferi radnog zakonodavstva nisu svi jednaki. Usporedio je tako žene koje rade u privatnim tvrkama s radnicama u javnom sektoru.

Vladina nakana da osigura bržu i jednostavniju naplatu radničkih potraživanja u slučaju stečaja dobila je nepodjeljenu potporu saborske opozicije i vladajućih.Svoju nakanu Vlada je ‘pretočila‘ u izmjene Zakona o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavaca, koje je danas raspravio Hrvatski sabor.

Zastupnici su pozdravili uvođenje mogućnosti nasljeđivanja potraživanja u slučaju stečaja, upozorivši da su, uz radnike, i članovi njihovih obitelji žrtve stečajeva, da mjesecima prije formalnog pokretanja stečaja žive bez ikakvih prihoda.

Potporu zastupnika u raspravi su dobile i izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima se smanjuju troškovi građana jer se se ukida knjižica vozila te se za registrirano vozilo izdaje samo prometna dozvola. Građanima se omogućava jednostavnije rješavanje zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole, obzirom da se zahtjevi mogu podnijeti u bilo kojoj policijskoj upravi, odnosno policijskim postajama na području cijele države.

Definira se i pojam ‘stranac‘ kao državljanin države koja nije članica Europskog gospodarskog prostora, te pojam ‘inozemstvo‘ odnosno ‘strana država‘ kao država izvan Europskog gospodarskog prostora. Smanjuju se i dobne granice za izdavanje vozačkih dozvola, pa će primjerice dozvolu za moped i motokultivator moći dobiti osoba od 15 umjesto dosadašnjih 16 godina.

Zastupnici su suglasni i s izmjenama Zakona o elektroničkim komunikacijama koje je predložila Vlada, od kojih se očekuje da će donijeti benefite hrvatskim građanima snižavanjem cijena SMS-a, prijenosa podataka, rominga i drugog.

28. travanj 2024 18:48