Hrvatska
StoryEditor

Leko preuzima dužnost predsjednika Sabora

09. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

Kao što se i očekivalo novi predsjednik Sabora bit će Josip Leko koji je dosada bio potpredsjednik, saznaje Jutarnji list. Klub zastupnika vladajuće stranke na današnjoj je sjednici potvrdio promjene koje će se dogoditi nakon smrti dosadašnjeg šefa parlamenta Borisa Šprema.

Sutra će SDP-ova vladajuća koalicija Saboru za predsjednika Sabora predložiti Leku, a za potpredsjednicu Sabora također dugogodišnju zastupnicu SDP-a Dragicu Zgrebec. Leko je inače jedan od najdugovječnijih SDP-ovih dužnosnika u Saboru, vrsni je poznavatelj Ustava i poslovnika, a u stranci već drugi mandat obnaša dužnost predsjednika Glavnog odbora.

Budući da je Leko dosada obnašao i dužnost predsjednika jednog od najvažnijih saborskih odbora, onoga za Ustav, poslovnik i politički sustav i tu će morati doći do promjene. Umjesto njega novi šef odbora postati će mladi SDP-ov kadar Peđa Grbin kojeg se spominje i kao kandidata za gradonačelnika Pule.U saborske klupe s mjesta zamjenica ministra obrazovanja vraća se pak Marija Lugarić. Naime, na listi Kukuriku koalicije za drugu izbornu jedinicu više nema niti jednog člana SDP-a koji bi u Saboru mogao zamjeniti pokojnog Šprema.Kako SDP ne želi njegov mandat prepustiti niti HNS-u niti HSU-u morali su se odlučiti na drugu varijantu odnosno u Sabor vratiti nekoga iz izvršne vlasti s iste liste, a tu su mogli birati između dva zamjenika ministra - Marije Lugarić te Darka Ledinskog koji je zamjenik ministrice socijalne politike Milanke Opačić.- Stranka se odlučila za kolegicu Lugarić i to nema nikakve veze sa Zakonom o visokom obrazovanju - kratko je objasnio predsjenik Kluba SDP-a Igor Dragovan koji je podsjetio kako je Lugarić već bila zastupnica u nekoliko mandata i to po ocjeni stranke - odlična zastupnica.

21. svibanj 2022 20:03