Biznis i politika
StoryEditor

Jurak: Današnji udar na premijera je ‘pravija‘ meta od udara na bilo kojeg ministra

24. Listopad 2023.
Andrej Plenkovićfoto Ratko Mavar

Dok je premijer Andrej Plenković danas u Hrvatskom saboru govorio o Vladinim ciljevima da do 2028. prosječna minimalna plaća premaši 800 eura, a prosječna neto plaća 1.600 eura, pratila ga je neprestana buka koju je stvarala oporba neumorno lupajući po klupama. Uz sve navedeno, Plenković je uspio podsjetiti da su demografska revitalizacija, digitalna transformacija, dekarbonizaciju i obrazovanje četiri važna prioriteta koja će u narednom razdoblju biti u središtu javnih politika Vlade. 

- Akcija oporbe danas u Saboru može se promatrati na dva načina - kao korištenje jednog od mogućih buntovničkih ‘instrumenata‘ protiv premijera, i kao izraz njihove bezidejnosti, pa posezanje za već viđenim načinom iskazivanja revolta. No, nemojmo biti ni prestrogi prema oporbi - dva su strukturna ograničenja koja dovode do posezanja za time - prvo je sama činjenica da smo praktički kancelarski sustav, pa je udar na premijera ‘pravija‘ meta od udara bilo na koga od ministara, a i izvršna je vlast toliko podredila zakonodavnu (odbijanje, primjerice, velike većine prijedloga oporbe) da jedino ovakvi ‘poluinstitucionalni‘ načini njima ostaju u rukama.

Drugo je strukturno ograničenje to što je u našem političkom životu već više-manje sve iskušano, bar od institucionalnih načina, pa je prijelaz na ovakve ‘poluinstitucionalne‘ načine borbe jedna od metoda koja ih uspijeva održati na vidjelu. U kolikim se problemima po politički sustav to događa dovoljno pokazuje što će cijela ta akcija ionako biti uskoro zaboravljena i ostati živjeti tek kao ‘cirkus‘ - rekao je politički analitičar Karlo Jurak.

image

Karlo Jurak

foto Ratko Mavar

Tokom ritmičnog lupanja saborskih zastupnika, Plenković je također podsjetio da je Vlada do sada triput povećavala rodiljne i roditeljske potpore (s 353 na 995 eura) koje sad iznose gotovo tisuću eura te najavio da će pravo na doplatak za djecu odsad imati sva kućanstva čiji mjesečni dohodak po članu obitelji ne prelazi 618 eura, umjesto dosadašnjih 309 eura.

Zahvaljujući tome, broj djece koje će imati pravo na doplatak udvostručuje se i podiže na 511 tisuća, rekao je premijer. Najavio je i da će Vlada uskoro predstaviti Strategiju demografske revitalizacije za naredno desetljeće.

Premijerov jednosatni govor oporba je popratila neprestanim lupanjem po klupama, stvarajući nesnosnu buku. No, vladajući su im odgovorili dugotrajnim pljeskom kojim su ispratili premijerov govor.

- Čestitam ovim lupetalima koji su pokazali što je primitivizam u Saboru -  zaključio je Plenković. 

23. travanj 2024 08:44