Hrvatska
StoryEditor

Maras: Hrvatska je lider u regiji po poduzetničkom učenju

07. Travanj 2014.
Piše:
lider.media

Visoka škola za poslovanje i upravljanje ‘Baltazar Adam Krčelić‘ od 6. do 11. travnja domaćin je međunarodne radionice na temu obrazovanja za potrebe poduzetništva.

Radionica se organizira u suradnji s s Knowledge Economy Network-om (KEN) iz Belgije i Europskom komisijom (DG Education and Culture), a uz potporu Central European Initiative programa. Na otvaranju je dekan škole Vinko Morović zahvalio sudionicima.

- Velika čast nam je organzirati seminar na razini Europske unije, a nadam se da će biti koristan za sve polaznike. Ovo je prilika i da se upoznate s radom naše škole koja je postala važan kotačić u visokom šklstvu u Hrvatskoj – rekao je Morović.

Radionicu je otvorio ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras koji je rekao da su poduzetničke kompetencije osnova za pokretanje posla i gospodarstva, te je to u fokusu Europske komisije i Vlade.

- Poduzetništvo je cjeloživotni projekt koji kreće još iz osnovne škole do kraja radnog vijeka. U Europskoj uniji 30 milijuna ljudi se samozaposlilo u prošlih 10 godina. Hrvatska kao članica Europske unije mora djelovati u tom smjeru. Porast samozapošljavanje je rezultat učenja i prepoznavanja važnosti cjeloživotnog obrazovanje – rekao je Maras.

Vlada je usvojila plan razvoja poduzetništva do 2020. godine, a jedan od ključeva je poboljšanje pouzetničke vještina. Ove godine ministarstvo će uložiti dva milijuna eura, dok će iz EU fondova povući se još 2,3 milijuna.

- Hrvatska je već sada lider u regiji po poduzetničkom učenju, a centar koji planiramo izgraditi promovirat će se u najbolje u cijeloj regiji. Ta znanja želimo prenositi na cijelu regiju i podići svijest o važnosti cjeloživotnog učenja – rekao je Maras.

Na otvaranju je bio i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk koji je istaknuo važnost održavanja radionica koje se fokusiraju na poduzetništvo.

- Kroz visoko obrazovanje stvaramo kadar za zapošljavanje u malim i srednjim poduzećima, a ova radionica je dobra podloga za raspravu koja bi mogla dati neke savjete i odgovore na otvorena pitanja koja se tiču poduzetnika – istaknuo je Turk.

Projekt je prepoznala i zagrebačka županija, a župan Stjepan Kožić istaknuo je koliko su obrazovanje i poduzetništvo bitni za razvoj cjelokupnog gospodarstva.

- Kao županija ulažemo u razvoj obrzovanja da bi mladi imali šansu i priliku iskoristiti potencijal koji se otvorio ulaskom u Europsku uniju. Obrazovanje je važan kotačić, a radionice ovog tipa su odlične za razmjenu iskustva i mišljenja oko razvoja obrazovanja i poduzetništva – rekao je Kožić.

Međunarodni karakter radionice podrazumijeva i prezentaciju primjera dobre prakse iz različitih europskih zemalja (Švedska – nordijski model poduzetničkog obrazovanja, Velika Britanija – Triple Helix partnerstva, Hrvatska – poslijediplomski i doktorski programi poduzetništva i inovativnosti), a u debatama će sudjelovati i tvrtke Altpro, Dok-ing, StepRi, WhoAPI, Founder Institute Croatia.

U okviru radionice predstavnici Europske komisije će po prvi puta u Hrvatskoj, prezentirati HEInnovate – novi instrument razvijen u suradnji s OECD-ovim stručnjacima kojim se može mjeriti razina poduzetnosti i učinkovitosti u svim segmentima djelovanja.

29. travanj 2024 09:01