Hrvatska
StoryEditor

Maras predstavio novosti u ovogodišnjem Poduzetničkom impulsu

28. Siječanj 2013.
Piše:
lider.media

Za razliku od Poduzetničkog impulsa iz 2012., isti će program Ministarstva poduzetništva i obrta u ovoj godini biti znatno jednostavniji u kombinaciji sa manjim brojem većih potpora.

Poručio je to danas ministar Gordan Maras predstavljući koncept Poduzetničkog impusa, kroz koji je samo lani stvoreno oko 3000 novih radnih mjesta. 

Najznačajnija promjena u ovogodišnjem Impulsu upravo su jednostavnije procedure prijava na natječaj kroz koje će poduzetnik već za deset dana saznati može li u opće sudjelovati na natječaju, dok će u razdoblju od 30 dana saznati da li je njegov projekt odobren za financiranje. Veći naglasak isto se tako stavlja na učinkovitost javnog novca zbog čega će se smanjiti broj odobrenih projekta, ali će oni koji zadovolje uvjete dobiti više novca. - Novi koncept vodi tome da se što je bolje moguće pripremimo za 2014. godinu, kada će mogućnosti financiranja biti znatno poboljšane zahvaljući fondovima Europske Unije. U ovoj godini idemo na povećanje pojedničnih iznosa potpora jer poduzetnici često sa nekoliko tisuća kuna ne mogu ostvariti ono što su planirali, rekao je Maras. Poduzetnički impuls sa proračunom od 730 milijuna kuna imati će četiri glavna programska područja. Prvi je sustav potpora s četiri glavne mjere – razvojem poduzetništva i obrta vrijednim 26 milijuna kuna; jačanjem konkuretnosti poduzetnika za što su spremna 93 milijuna kuna: razvoje infrastrukture u vrijednost 51 milijuna kuna i obrazovanjem sa 16 milijuna kuna. Iduće programsko područje je financiranje malog i srednje poduzetništva za koje je rezerviran 461 milijun kuna, potom slijede EU projekti sa 28 milijuna kuna, dok je zadnja programska točka insitucionalna potpora kroz savjetovanja. 

Novina u odobravanju potpora je i sustav bodovanja projekta. Naime, svaki projekt od kontrolora Ministarstva maksimalno može dobiti stotinu bodova, dok je granica za odobrenje financiranja postavljena na 80 bodova. Malenu prednost u tom sustavu imati će žene poduzetnice, projekti pristigli iz manje razvijenih dijelova zemlje, invalidi te Romi. Kako bi se izbjegao lov u mutnom, Marasovi kontroli će revno provjeravati kako napreduju projekti čiji je finaciranje odobreno, a u slučaju da se projekt ne realizira kako je očekivano, Ministarstvo u bilo kojem trenutku može aktivirati zadužnicu i ostale instrumente osiguranja i vratiti novac u proračun. - Cilj nam je da se u iduće tri godine sav novac uložen kroz Poduzetnički impuls vrati u proračun jer će tako i građani vidjeti koliko koristan javni novac može biti. Kako bi to i ostvarili odustajemo od vertikalnih potpora i krećemo u horizonatalno poticanje malih i srednjih poduzetnika koji u budućnosti imaju najveći potencijal povećavanja investicija i izvoza, zaključio je Maras.

28. travanj 2024 20:20