Hrvatska
StoryEditor

Martina Dalić: Realnost ovog proračuna je upitnija od svih dosadašnjih

14. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Realnost ovog proračuna pod puno većim upitnikom nego što je to bio slučaj u prethodnim godinama. Razlika između prijedloga proračuna i Smjernica ekonomske i fiskalne politike, koje je Vlada usvojila prije samo nekoliko dana, od 8,8 milijardi pokazuje da su mnoge odluke o planiranim prihodima i rashodima donesene u zadnji čas, smatra Martina Dalić, bivša ministrica financija i nezavisna saborska zastupnica.

U razgovoru za Jutarnji list kazala je kako su u samo nekoliko dana projekcije prihoda povećavane na gotovo svim stavkama za sveukupno milijardu kuna dok je plan korištenja sredstava iz EU fondova povećan za čak 3,3 milijarde. Međutim, kaže, i bez tih promjena realnost prihodnih projekcija je upitna.

- Snažnijih reformskih zahvata nema, a nema ni izmjena zakonskih prijedloga koje bi za neke od tih eventualnih ušteda dale zakonsku osnovu. To se posebno odnosi na istaknute uštede u sustavu zdravstva koje čine dominantan dio najavljenih ušteda - kazala je te istakla kako samo izdvajanje HZZO-a iz jedinstvenog računa riznice nije reforma koja će sama po sebi riješiti problem zdravstva i donijeti uštede, već one mogu nastajati samo od racionalnijeg upravljanja sustavom.

- Mislim da će biti kao i do sada - rebalansi na viši deficit. Međutim, u predizbornj godini koja nosi i ograničenja vezana uz vrijeme i mogućnost zaduživanja, u kojoj bi se morala pokazati određena kredibilnost u odnosima s Komisijom oko prekomjernog deficita takva strategija nije dobra - rekla je Dalić.

29. travanj 2024 03:25